С лятото на 2022 г. Виктор Варошкин и Емилиян Колевски ще останат в историята с прокарването на нов маршрут на 4000 м. надморска височина, под връх Мон Блан, на високия 50 метра гранитен монолит. Новият маршрут носи името “Електрик авеню”.

Има класация на най-красивите върхове, на най-красивите единични скални блокове и скали. Жандармът, по класическия ръб  Arrete des Cosmiques въдещ към вр. Aiguille du Midi, в масива на Монблан е със сигурност една от най-фотогеничните скали в Алпите. Неговите огряни от слънцето гранитни стени привличат въображението на поколения катерачи. Първи тук прокарва своята линия Тиери Рено – “Digital Crack” дълго е определян за най-трудния висок маршрут в Алпите 8а+. 

След одисеята около експедицията „Опашката на Дракона“ в Патагония, Виктор Варошкин се дипломира като международен планински гид и прекарва целите си лета в Шамони. Емилиян Колевски също не скучае след участието си като дублиращ катерач в „Point break 2“ и отваря нови знакови маршути в планините на България. Идеята за българска линия на тази емблематична скала ги среща в подножието на Жандарма през август 2022 г., когато изкачванията в района на вр. Монблан бяха забранени, поради опасен достъп, топящи се ледници и високи температури. Ражда се маршрут с категория 7b.

Представяме ви едно кратко видео, окачествено от Viktor Varoshkin IFMGA Mountain Guide като кратка импресия от предстоящата премиера на филма, проследяващ създаването и преминаването на премиерния български маршрут “Electric Avenue” по легендарната “Gendarme des Cosmiques” в масива на Монблан.