На петото издание на „Дните” наш специален гост беше известният германски катерач Курт Албърт. Той направи две изключително интересни презентации: „Да победиш гравитацията” и „Венецуела – изгубеният свят”.

Загина Курт АЛБЕРТ – за съжаление на 28 септември Курт Алберт напусна този свят след 18-метрово падане на виа ферата в Германия и 3-дневен престой в болница.

Ще запомним Курт с неговата усмивка, увлекателните му разкази и свежото му чувство за хумор. За нас е чест, че беше наш гост! Почивай в мир, Курт!

http://www.stenata.com/novini/statiya/in-memoriam
http://www.kurt-albert.de/KurtAlbert21/main2.html

Прочетете интервюто с Курт Алберт, направено при гостуването му на “Дни на предизвикателствата 2009” тук

Традиционно бяха представени най-значимите български алпийски, пещерни и вело-експедиции през 2009 г. Публиката се срещна с Петя Колчева – първата българка, изкачила Еверест. Петя и съпругът й Камен разказаха за перипетиите си по пътя към първенеца на планетата.

Различното измерение на приятелството и планината беше представено и с кадри от филма „Споделени върхове” за изкачването на Мон Блан от Иван Кожухаров и приятели. Българският национален отбор по ледено катерене направи презентация за постиженията си в международни състезания. Излъчени бяха и 2 филма за боулдър катеренето в България и Фонтенбло – Франция.

Голям интерес предизвикаха презентациите на Боян Петров за изкачванията му в Каракурум на Гашербрум I (8080м.) и Гашербрум II (8035м.), както и за покоряването на най-високите върхове на Африка – Килиманджаро (5895), Маунт Кения (5199) и Рувензори (5109). Още един разказ ни пренесе в Африка – едномесечното пътешествие с колело из Кения и Танзания, осъществено от Васил Тодев и Борис Петров.

Към красотите на подземния свят ни поведе русенският спелеолог Теодор Кисимов, който ни разказа за престоя си в “Снежна”- втората по трудност и достъпност пещера в света.

Публиката видя също интересни филми, представящи предизвикателствата да летиш с парапланер, да се спускаш с каяк в бързи води, да караш ски в девствен сняг, да се потопиш в тишината и мистичността на пустинята.

В рамките на събитието бе представен и календар-бележникът на Агенция Одисея-ин, чиято продажба има за цел да набере средства за превръщането на хижа Ехо в уютен планински дом. Изданието се състои от 132 страници, над 70 снимки от България обединени от темата “С ритъма на природата”. Цената на бележника е 10 лв, като 5 от тях бяха предоставени на хижа „Ехо” в Централна Стара планина.

Кристален френд

Френдът е символ на едно стремление, на една особена връзка между човек и природа, на приятелството. Известният български алпинист Петър Малов („железният Пепи) изработи и гравира два уникални френда от масивно кристално стъкло. Първите носители на тази много специална награда станаха пътешественикът и колоездач Иван Пенчев за филма му „С колела на покрива”, през 2008г. и Петя Колчева за изкачването й на вр. Еверест.