Филм за линии, свързващи върховете на планината с дъното на характерите в хора, които търсят пътя към другия чрез пътя към върха. Защото месеци по-късно, отвъд Атлантика, ще ги очаква друг внушителен гранитен гигант. И ще ги очаква не като личности, а като екип.

11246845_1477804732537067_3960279808588056415_o

Григор Вътев, Виктор Варошкин, Мартин Маровски и Руслан Вакрилов тръгват към района на Курмайор, за да изкачат южната страна на Монблан и да усетят трудностите на това да катериш по гранитни скали.

Освен набелязаните изкачвания, друга основна цел на екипа от четиримата алпинисти е да се сработят и тренират за предстоящата експедиция „Опашката на Дракона – Патагония 2015“. 

“В рамките на престоя ни в Алпите успяхме да направим две изкачвания по южната страна на Petites Jorasses (свръзки: Мартин Маровски  и Виктор Варошкин; Григор Вътев и Руслан Вакрилов) , изкачване на иглата Trident du Tacul (Григор Вътев и Руслан Вакрилов), и две качвания на Монблан през два от най-сложните маршрути от южната страна – Peuterey Integrale (Мартин Маровски и Виктор Варошкин) и Pilier Rouge du Brouillard (Мартин Маровски, Виктор Варошкин и Руслан Вакрилов). И четирите бяха първи български изкачвания.
Най-сериозни постижения бяха изкачванията по Peuterey Integrale и Pilier Rouge du Brouillard. Peuterey Integrale представлява най-дългият маршрут в Алпите с положителна денивелация от над 4000м. За да се преодолее, се минава през серия от скални игли и микстово катерене, като по дължината му се правят 2 или 3 бивака.
Маршутът през Pilier Rouge du Brouillard представлява преминаване на ледника Brouillard, изкачване на иглата Pilier Rouge по маршрутът Directissima (7a+, 400m) и преодоляване на серия от микстови кули с обща денивелация от 700м по пътя за Монблан. Нормално маршрутът се преодолява с 1 или 2 бивака (на хижа Монзино и на заслона Еклез), но предвид лошото състояние на ледника и трудния достъп до заслона решихме да действаме в стила „single push“ – 3300 метра денивелация за 26 часа, без бивак, от Вал Вени до Монблан.
Заради твърде топлото време тази година и големите каменопади не можахме да направим опит за реализиране на друга основна цел – маршрутът Devine Providence, но всичко останало беше по план и смятаме престоя ни в Алпите за напълно успешен.

Успяхме да се сработим като екип и очакваме с нетърпение да заминем за Патагония!” 

Те тръгват ден преди фестивала към Патагония, но на Дните ще ви представим части от филма “Гранитни Алпи”.

Галерия