Акценти към Програма 2017

Глен Плейк – ски пънкът е жив и идва с пълна сила

Култовата личност и легендарен фрийрайд скиор Глен Плейк е събитие сам по себе си, и без съмнение ще превърне тазгодишното издание на Дните в запомнящо се преживяване. Разпознаваемият му профил, ярко боядисаният пънк гребен – личната му запазена марка, и изключителните му умения в спорта отдавна са му запазили заслужено място в залата на ски славата (буквално – постиженията на Глен му осигуряват присъствие в US National Ski Hall of Fame през 2011).

Израснал край езерото Тахо в Калифорния, Глен се зарибява по ските покрай учителя си в трети клас, който използва трик от филма Ski the Outer Limits (1969) като пример в урок по математика. Изведнъж всичко си идва на мястото – Глен вижда връзката между карането на ски и заобикалящия го свят, и осъзнава, че в пързалянето върху сняг се крият много по-дълбоки сили, отколкото би могъл да предположи. И че веднъж отдал им се, животът му никога няма да е същият.

Доказва го в следващите 30 години от кариерата си. Глен Плейк се налага като един от най-даровитите скиори – пионер с изключителни постижения в екстремните ски и участия в някои от най-култовите филми. Сред тях са Maltese Flamingo (1986) и The Blizzard of Aahhhs (1988), License to Thrill (1989), творенията на Уорън Милър Journey (2003), Impact (2004) и Higher Ground (2005), както и запомнящият се Steep от 2007.

Уменията си, придобити в планините Сиера Невада, Глен доразвива по стръмните склонове над Шамони, където прекарва голяма част от времето си от 80-те насам и където усвоява тънкостите на екстремните спускания. Автор е на множество първи спускания в Европа, Япония, Перу, Хималите, Северна Америка, а един от най-големите му успехи няма нищо общо със ски постиженията – Глен Плейк е сред оцелелите в смъртоносната лавина, помляла лагер 3 в подножието на хималайския връх Манаслу през 2012 година и отнела живота на 11 алпиниста. Сред тях са и част от групата на Глен, чиято цел е спускане на осемхилядника със ски без употребата на кислород.

“Ските са единственото нещо, което наистина имам. Искам да кажа, имам жена ми Кимбърли, имам някакви вещи, имам здравето ми, имам всички тези блага; но единственото нещо, което наистина имам, са ските. Дори да нямах здравето си, жена си, пак щях да имам ските.”

Още от самото начало на професионалната си кариера и до днес, Глен Плейк е отдаден не само на собственото си развитие като екстремен скиор, но и на развитието на спорта като такъв. Участва в разработването и тестовете на продукти, които да подобрят нивото на сигурност и представяне, води лекции и обучения, за да повиши интереса и познанията за зимните спортове, и не се е спрял да пътува и да кара. Искрено се надяваме зимата да ни изненада по-отрано тази година, за да имаме шанса да го видим в действие по българските планини, но дори и само да си поговорим и да чуем на живо зашеметяващата му история и да се докоснем до изключителния му опит, ще ни бъде предостатъчно!

FishPeople – филм за хората, които дишат вода

Няма спор – всички ние сме хора на водата. 90% от нас е вода, живеем на синята планета, а учените твърдят, че колкото по-близо до водата живеем, толкова по-щастливи се чувстваме. Новият филм на Patagonia – FISHPEOPLE, разказва точно за тези хора, чийто животи са неразривно свързани с предизвикателствата на откритите води.

Режисьор на филма е Кийт Малой, бивш професионален сърфист и сърф амбасадор на Patagonia, който проследява историите на няколко невероятни личности, посветили се на моретата и океаните. Сърфисти, плувци и рибари, бивш работник в мина и деца от рискови групи са сред героите на филма, които ни показват пречистващата сила на водата в съвсем буквален смисъл. Как се променя животът, когато се отдадеш на първичната стихия, и водата се оказва единствената среда, в която намираш себе си? Солените дълбини крият много повече от това, което виждаме, когато гледаме от брега.

Вдъхновяващите истории на хората, чийто живот е отдаден на моретата и океаните, вървят ръка за ръка с идеята за защитата на онова, което обичаме най-много. Защото това, което дава водата, е много – свобода, забавление, липса на ограничения, но най-важното – живот.

Осмелете се да се потопите в безкрайното синьо, оставете се на водата да промени и вас. FISHPEOPLE ще ви даде една непозната перспектива – отвъд ограниченията и очакванията, лежи дълбок, първичен смисъл, от който някога и ние сме били част. Той не е безвъзвратно загубен, само ние сме го забравили.

Катерене в Мароко – презентация на Тихомир Димитров и Милен Братанов

Долината Тагия в Мароко, раят за катерене на големи стени. Тихомир Димитров и Милен Братанов изкачиха високата 1000 метра североисточна стена на връх Ойждат в Тагия за 12 часа, както и още няколко големи стени.

Височинен музикант

Петър Георгиев по забавен начин представя изкачванията си с преносима китара на някои от високите трекинг върхове по света и опитите си да запише музикално видео на всеки от тях.

2014г. – авторското парче Summit fever на връх Кала Патар (5550м) в Евересткия регион на Хималаите:

2015 – видео на връх Чачани (6057м) в Перуанските Анди; парчето Misty в авторски аранжимент е вдъхновено от близкостоящия вулкан El Misti (5822m):

.

„Сняг и Скала“

„Сняг и Скала“ е кратка видео импресия, разказ за няколко красиви изкачвания в рамките на проекта „Отвъд Планината“, през лятото на 2017 г.

  • Гранд Комбен 4314 м – първият български четирихилядник в Алпите, изкачен още през 1895 г., от студента по медицина Параскев Стоянов.
  • Хербетет 3778 м – планина от камъни, които неясно как, стоят заедно в остра кулминация – национален парк Гран Парадизо.
  • Лигонцио 3033 м – част от дивата и непозната Брегалия, където непопулярните, гранитни върхове и игли, по нищо не отстъпват на своите именити съседи – Бадиле и Ченгало.
  • Чима Oвест 2973 м – лесна и достъпна скална формация.
  • Чима Гранде 2999 м по маршрутът „via Dulfer” – интересна и здрава скала, едно вдъхновяващо катерене по западната стена на върха.

DCIM100GOPROGOPR1931.


DCIM100GOPROGOPR2001.

“В 15 годишно преследване на една ледена мечта” за първото преминаване на водопада “Скакля” край с.Бов Искърското дефиле.

 

“Златните деца на българското катерене” или как се печелят медали едни от най-силните международни състезания за деца до 14 години.

Весо Овчаров за Дни на предизвикателствата 2017

Петър Ванев и Тихоокеанския хребетен път

Казвам се Петър Ванев и съм на 31 години. Родом сън си от Русе, където завърших математическа гимназия и след това следвах педагогика в Русенския. Висшето си образование така и не го завърших понеже не виждах бъдеще в него. 2009 заминах за Англия и там прекарах последните 7 години от живота си. Гонех кариера в средата на хотелиерството и достигнах управителска позиция в хотелите Хилтън. Други мои интереси са гмуркането, сертифициран Divemaster съм към организация PADI, карам мотор и като цяло откривам катеренето в момента.

Pacific Crest Trail или Тихоокеанския Хребетен път се намира в САЩ и се простира по дължината на три щата, Калифорния, Орегон и Вашингтон, от границата на Мексико до границата на Канада. Прехода е дълъг 2650 мили или 4240км като преминава през Южна Калифорния(пустинята), Сиера Невада(снежната планина), Северна Калифорния(Каскадите), Орегон(равните плата с гъсти гори и комари като врабчета), Вашингтон(Северните Каскади или Американската България). Аз съм първият Българин, който извървява прехода. Запознах на 27 Март 2017 и прикличих 5 месеца и 1 ден по-късно на 28 Август 2017.

Повече инфо за приключението на Петър може да намерите ТУК

 

 

7134м спускане със сноуборд

 

Владимир Павлов ще ни разкаже за изкачването на връх Ленин 7134м в Киргизстан и за първото българско спускане със сноуборд от този връх и от подобна височина, което се осъществи през юли месец тази година.

I WANNA BE РИБКАТА

Мартин Маровски, Емилиян Колевски и Станислав Атанасов ще разкажат за създаването  на един нов катерачен маршрут по югоизточната стена на вр. Злия зъб, Рила планина.  I WANNA BE РИБКАТА- така се казва новата линия-  трудна, въздушна и красива!

А защо го кръстиха така, какви емоции и чувства носи цялото приключение, какъв е стимулът да прокарваш нови алпийски маршрути и още много размисли- само по време на Дни на Предизвикателствата.

Очаквайте 20 минутен разказ със снимков и видео материал за прокарването и свободното преминаване на I WANNA BE РИБКАТА. Размисли за катеренето, приятелството, силата и волята да продължиш напред.

Един катерачен сезон с Пепи Иванов

Отново ще имаме удоволствието да чуем и видим този невероятен млад човек!

Пепи ще ни разкаже как премина последния катерачен сезон, какво му се случи и разбира се какво му предстои.

Антония Григорова и “Пътят 600 Ком-Емине”

Минавайки през много спортове, сред които плуване, ориентиране, ски-ориентиране, ски бягане и други, дойде ред и на Ултра маратоните. Харесаха ми, грабнаха ме.

Винаги съм искала да тествам издръжливостта си и след като научих за Ком-Емине и видях колко е трудно (макари само на филм) реших, че един ден искам да пробвам да го пробягам. Този ден дойде на 1.Август 2017, а проекта “Пътят 600 Ком-Емине” приключи успешно 5дни и 23 часа по-късно 😉 което ме записа в историята, като първата жена преминала скоростно Ком-Емине.

През изминалата година Боян Петров успя да изкачи още два осемхилядника като част от проекта си “Българин на 14х8000”. Презентацията ще включва кадри от:

Гашербрум II (8035м)- тринадесети по височина връх в света. Намира се в Каракорум, Пакистан на границата с Китай. През лятото на 2009г., Боян прави опит на този връх, но се връща само на петдесет метра от най-високата му точка. Изкачването през лятото на 2017г. е успешно и Боян става третия българин достигнал върха.

В края на август, Боян се отправи към следващия си- връх Даулагири (8167м)- седми в класацията на хималайските гиганти. В компанията на испанеца- ветеран, Карлос Сория (78г.), екипът прави един неуспешен опит в средата на месец септември. Опитите за атака продължават и върхът е достигнат на 29.09.2017г. Осмо българско изкачане.

DCIM101_VIRB

 

уебсайт от: Hlebarov.com