Интересът и вдъхновението от катеренето  Big Wall дължим преди всичко на планинските гидове от Алпите. В САЩ трябва да изчакаме залеза на маккартизма, раждането на хипи движението, и протеста срещу войната във Виетнам.

VALLEY UPRISING е филм за стремлението към непостижимото, към хиляда метровите отвеси на Националния парк Йосемити, за борбата на зараждащия се катерачен елит с  ограниченията създавани от парковата служба. Филм за духа и за Невъзможното, което е възможно, стига да му се отдадеш.

Определян от мнозина за най-добрия катерачна лента, VALLEY UPRISING, на Peter Mortimer ( The Alpinist, Down Wall, Reel Rock series), това е филм за железните характери станали легендарни със своите постижения по скалните отвеси на Ел Капитен и Халф Доум. В този вдъхновяващ епос за Американската мечта в катеренето  ще видим легенди като  Dean Potter, Alex Honnold, Lynn Hill, Jim Bridwell, Royal Robbins, Warren Harding, Yvon Chouinard, John Bachar. В продукцията участва и българинът Ивайло Нинов. 

1ч38 минути зареждаща сетивата и духа история, крайъгълен камък в кино документалистиката за BigWall катерене,огромен поклон към първите, превърнали катеренето в медийно интересна и обществено значима активност премиера за България в нейната цялост. Оттатък Атлантика, във Франция това постига пръв друга легенда – Гастон Ребюфа

Какво повече?

2014 г.  

Sender Films

Времетраене: 1:38 ч.