ANOSMIA на режисьора Игор Христов разглежда процеса по изграждане на катерачен маршрут в Национален парк Маврово (Северна Македония), добиващ все по-голяма популярност сред елита на световното катерене. Доказателство за това е “гостуването” на Адам Ондра и на част от френския младежки елит в катеренето. Филмът е заснет по инициативата на Македонската и Френската федерация по катерене и на “Дните” ще бъде показан за първи път.

Игор Христов, роден през 1982 г. в Скопие, е филмов режисьор и страстен фотограф. Като тийнейджър завършва курс по фотография в “Народна техника”. През 2003 г. се записва да следва в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София, специалност “Филмова и телевизионна режисура”. Като студент има възможност да заснеме 3 кратки филма на 35 мм лента, които участват на много филмови фестивали. През 2010 г. завършва магистратура с темата “Естетиката на магическия реализъм в киното”. Неговите късометражни филми са наградени в Япония, Китай, Полша, Чехия, Испания, Турция.

Група катерачи от Френската федерация по алпинизъм пристигат в Националния парк Маврово в Македония, за да подготвят и открият нов катерачен маршрут на една от скалите. Първичната им реакция, когато виждат стената на живо е, че става дума за сериозен проект. Екипът се заема да я покорява, но нещата изглеждат доста по-сериозни като задача, отколкото са си представяли. Пътеката накрая наричат АНОСМИА, което в превод от латински означава губене на чувството за мирис.