Автори: Давид Шамбр и Клод Гардиен

 

Превод : Момчил Дамянов

 

 „Катеренето в Хималаите изисква много повече от воля, сила или каквото и да е друго качество. Това е един житейски опит, опасен, но със сигурност уникален“. (Яник Грациани, 2014 г.)

Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ е преводното и допълнено за България издание на „Piolets d’or“  – вълнуваща ретроспекция на най-красивите, трудни и въплъщаващи духа на модерния алпинизъм изкачвания в планините на света, от 1991 г.до днес. Ще прочетем спиращи дъха истории за преодоляване на считани за невъзможни ледопади, стени, алпийски ръбове и достигнати върхове в  Хималаите, Каракорум, Памир, Алпите, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония, истории за оцеляване и за надмогване на страха, затаил се в сърцата и на най-смелите.

„Призраците на всички, които бяха загинали, заровени в снега, се въртяха около мен. Те вървяха по нашия път, а от тъмнината очите им ни следяха напрегнато с надежда и вяра, че ще преодолеем тази лудост.” (Денис Урубко, 2010 г.)

Те отдават значение на откривателската страна, минималното използване на помощни средства за достъп, отношение към местната общност, лекия стил на изкачване в алпийски терен, духа на свръзката, споделянето и солидарността, като се подчертава красотата на индивидуалния или колективен акт. „Алпинизмът не е: фиксирани въжета, фиксирани лагери, фиксирани точки, височинни носачи или използване на допълнителен кислород“. (Стив Хаус, 2004 г.)

Над 120 алпиниста на 60 и повече върха. Не енциклопедия на спортни постижения, а тържество на духа и културата на алпинизма. 368 страници сто процентов алпинизъм, и над 420 авторски снимки

Твърди корици

Формат на страницата 235 мм х 275 мм,

ИК „Одисея-ин СТА“ ООД, за въпроси:

За контакти: lpopiordanov@gmail.com

Публично представяне : 4 декември 2023 г., 17ч,

Френския културен институт, София

Поръчайте книгата ТУК

ВНИМАНИЕ: Луксозното издание с твърди корици ще може да бъде поръчано на ексклузивна промо цена 79 лв. до 2 ноември. От края на ноември изданието вече ще се предлага официално на редовна корична цена 89 лв. Поръчайте “Златни пикели” предварително в “Стената” – магазините и онлайн, от 25 септември.