Гийом Бруст е независим продуцент и оператор. Неговата запазена марка са документални филми и визуални материали с уникален поглед към откривателството, приключенията и спортове на открито, изкуството и музиката.  Той е многократно награждаван като режисьор, с над 20 години опит в киното снимано на открито. Много от проектите му отвеждат до места и терени характерни със своята отдалеченост, трудна достъпност, сурова природа, вертикалност. 

Има зад гърба си осъществени над 200 филмови проекта, често представящи катерене, парапланеризъм, алпинизъм и ски, но и такива с чисто рекламно съдържание. Неговият стил е разпознаваем, истинска кинематографична вселена, сред която не трябва да се изненадваме ако открием някои от най-известните лица на аутдоор сцената.

 Гийом е официалният представител на Petzl за цялото им видеосъдържание между 2001 и 2017, включително и за легендарния и известен и у нас проект Petzl  RocTrip. Работил е с почти всички големи марки, и продуцентски къщи, благодарение и на натрупаните умения от работа с дрон, през екстремни ски, катерене и работа с въже до гмуркане и подводна фотография.

Един от последните му проекти, “Звуците на водата”, е 52-минутен документален филм за различните начини, по които хората по света възприемат водата, този решаващ за живота на планетата ресурс.  Като независим продуцент за последно е режисирал и снимал : “The Pathan Project” (2019 г.), “Makatea Vertical Adventure” (2020 г.) и “Swissway to Heaven” (2021 г.), всички те са наградени на множество международни филмови фестивали. 

Най-новият му завършен филм е Chronoception (2023), който ще видим на 6 декември 2023 г. в рамките на Дни на предизвикателствата.

Гийом отдава огромно значение на музиката за своите филми и работи с множество артисти.

„Животът, прекаран на ръба, страстта към спортовете на открито (парапланеризъм, алпийско катерене, фрий ски, кайт сърф…) и много други далечни приключения ми предоставиха необходимия набор от умения за снимане на филми и снимки на най-предизвикателните места: високите планини, небето, най-дълбоките пещери, най-стръмните склонове или дори висящи от големи стени, сгради и комуникационни кули. Обичам да улавям всеки различен ъгъл, който човешкото око може да види… и някои, които не вижда.

Имах възможността да пътувам по света в повече от 40 държави, включително Непал, Индонезия, Бутан, Камбоджа, Ладак, Лаос, Нова Зеландия, Китай, Сенегал, САЩ, Канада, Аржентина, Мексико, Полинезия, Мароко, Азорските острови, Израел, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Турция и почти всички държави в Европа. Тази силна връзка със света и хората в него ми даде знания за толкова много различни култури, способност да се адаптирам и винаги да съм отворен.“

Вижте още ТУК