Дни на предизвикателствата не може да премине без да чуем разказите на един от най-активните български алпинисти, обичащ планината и предизвикателствата човек – Боян Петров – Съни.

DSCN0100

По професия, Боян Петров е зоолог и алпинист, работещ в Националния природонаучен музей в София. Страстта му към предизвикателства го води към осемхилядниците из целия свят, които той изкачва без кислород и не спира да поставя рекорди за българския и световен алпинизъм. Независимо от това, че е диабетик, през 2014 г. Боян изкачва три осемхилядника за по-малко от 100 дни, сред които са вторият по височина връх в света К2 (8611м), третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586м) и Броуд Пик (8047м). Също, съвсем по между другото както уж изглежда, Съни поставя световен рекорд с двойно изкачване на Броуд Пик и К2 за 8 дни.

Тази година, стремежа към предизвикателство го заведе на връх Манаслу (8163 м), който Боян Петров успя да изкачи на 30 септември, за по-малко от месец експедиция. Манаслу е осмият по височина връх в света и макар да е по-нисък от Канчендзьонга и с по-малко инциденти от К2, се оказва недостъпен за много алпинисти заради лошото време и дълбоките снегове. Това беше и причината Боян Петров да прекара няколко седмици в подножието му през септември, изчаквайки прозорец от подходящо време.

За това какво се случи в дните преди изкачването, за лагерите под върха, снеговете, ветровете, смъртните случаи, мотивацията, усилията, търпението, изкачването на Манаслу и слизането от него, Боян Петров разказа сам в своята „почти последна“ част от дневника на експедиция “Манаслу 2015″, която можете да прочетете тук.

Галерия

 

На фестивала той ще разкаже как изглежда експедицията до Манаслу два месеца по-късно, как се катерят осемхилядници, какви предизвикателства е срещнал и какви са бъдещите му планове.
Историята предстои.

Боян Петров има покорени общо пет осемхилядника –  Манаслу (8163 м), Броуд пик (8047 м), известният с трудността си К2 (8611 м), Канчендзьонга (8586 м) и Гашербрум I (8080 м). Единственият непокорен от българин осемхилядник остава Шиша Пангма (8 013 m), който в момента е затворен за изкачване, но при първа възможност, Боян би се отправил към него.
Слушайте разказа на Съни за изкачването на два от най-смъртоносните върхове на планетата – К2 (8611 м, Чогори, Пакистан) и Канчендзьонга (8586 м, Хималаи, Непал), плюс Броуд пик (8047 м), без кислородна маска, без експедиции и с устрем за успех.