Откриване на фестивала и обявяване на наградените от журито творби от фотографските конкурси  , “Балканът крие своите тайни” и “Хората от планината” , част от кампанията „Професия „ХИЖАР“.

ДЕН 1 / Старт 18:00ч.

Допиши историята на реките

18:30ч

Знаете ли, че в България вече няма реки, незасегнати от човешка дейност? WWF ще покаже какво се случва с българските реки, както и възможните решения. Но по-важното е да се подпишете на петицията за реките, за да опазим заедно водното богатство на България: WWF.BG/REKI

18:40ч

Маел Баге

Очаквайте премиерата на новия му филм на тазгодишното издание на фестивала.Маел Баге e Скиор, Алпинист, Катерач и Бейсджъмпър. Роден в Гренобъл ,Франция през 1989. Биография и факти:

2004 участва за пръв път в състезание по катерене
2007 става шампион на гимназията по катерене и алпинизъм
2008 Първа експедиция в Нова Зеландия
2010 Катери в Мароко и участва в експедиция в Южна Америка на 6000м.
2011 Влиза в състава на Френския младежки национален отбор, катери микс в Бен Невис /Шотландия/ и успешно полага изпитите за планински гид.
Прави изкачвания в Китай.
2012 Започва да се занимава с BASE скокове.
2013 Включва се в състава на Френския национален отбор по алпинизъм и прави пътувания до САЩ и Албания. Прави 150 скока .
2014 Участва в пътуване до Канада /ледено катерене /, Мароко, Бряг на Слоновата Кост, Италия и Швейцария .

19:00ч

Боян Петров – гост

 

След над 15.000 метра денивелация над 5000 м н.в. и в зоната на смъртта в масива Каракорум / Пакистан/, в София се завърна гордостта на българския алпинизъм Боян Петров – Съни. Изкачването на два от най-смъртоносните върове на планетата – К2 (8611 м, Чогори, Пакистан) и Канчедзьонга (8586 м, Хималаи, Непал) и на Броуд пик (8047 м) без кислородна маска, без експедиции и често биейки сам пъртина, за по-малко от 100 (сто) дни в един сезон е постижение, което нарежда Съни сред най-добрите на планетата. Още един българин, който показа, че може. Гордеем се снего и го очакваме да разкаже всичко за това предизвикателство на тазгодишния фестивал. Прочети още и още

19:40ч

“85 години апинизъм и катерене в България”

 

На 19-ти ноември 1929г. в София се учредява Български планински клуб – организацията на алпинистите в България. Осемнадесет дейни планинари слагат подписите си като учредители. Днес, 85 год. по-късно в Българската федерация по катерене и алпинизъм членуват 33 клуба с над 900 индивидуални членове, а БФКА е член на три международни спортни федерации – Международен съюз на алпийските асоциации (UIAA), Международната федерация по спортно катерене (IFSC) и Международната федерация по ски-алпинизъм (ISMF). Презентация за съвременното състояние и постижения на организацията.

Голяма на града – “Слоеве от Рая…” на Бранислав Бранков

Галерия Хората от планината

1-во място – “Типично Родопско” – Мариана Киречева
2-ро място – “Приказка за усмивката” – Христо Узунов
3-то място – “Шапка с едно перце” – Емил Данаилов

Галерия Балканът крие своите тайни

1-во място – “Утро в Пирин” – Андрей Праматаров
2-ро място – “Рилски езера” – Красимир Матаров
3-то място – “Заслон Кончето в лятната нощ” – Емил Рашковски