2014

Откриване на фестивала и обявяване на наградените от журито творби от фотографските конкурси  , “Балканът крие своите тайни” и “Хората от планината” , част от кампанията „Професия „ХИЖАР“.

ДЕН 1 / Старт 18:00ч.

Допиши историята на реките

18:30ч

Знаете ли, че в България вече няма реки, незасегнати от човешка дейност? WWF ще покаже какво се случва с българските реки, както и възможните решения. Но по-важното е да се подпишете на петицията за реките, за да опазим заедно водното богатство на България: WWF.BG/REKI

18:40ч

Маел Баге

Очаквайте премиерата на новия му филм на тазгодишното издание на фестивала.Маел Баге e Скиор, Алпинист, Катерач и Бейсджъмпър. Роден в Гренобъл ,Франция през 1989. Биография и факти:

Прочети още

2004 участва за пръв път в състезание по катерене
2007 става шампион на гимназията по катерене и алпинизъм
2008 Първа експедиция в Нова Зеландия
2010 Катери в Мароко и участва в експедиция в Южна Америка на 6000м.
2011 Влиза в състава на Френския младежки национален отбор, катери микс в Бен Невис /Шотландия/ и успешно полага изпитите за планински гид.
Прави изкачвания в Китай.
2012 Започва да се занимава с BASE скокове.
2013 Включва се в състава на Френския национален отбор по алпинизъм и прави пътувания до САЩ и Албания. Прави 150 скока .
2014 Участва в пътуване до Канада /ледено катерене /, Мароко, Бряг на Слоновата Кост, Италия и Швейцария .

19:00ч

Боян Петров - гост

bojan-petrov

След над 15.000 метра денивелация над 5000 м н.в. и в зоната на смъртта в масива Каракорум / Пакистан/, в София се завърна гордостта на българския алпинизъм Боян Петров – Съни. Изкачването на два от най-смъртоносните върове на планетата – К2 (8611 м, Чогори, Пакистан) и Канчедзьонга (8586 м, Хималаи, Непал) и на Броуд пик (8047 м) без кислородна маска, без експедиции и често биейки сам пъртина, за по-малко от 100 (сто) дни в един сезон е постижение, което нарежда Съни сред най-добрите на планетата. Още един българин, който показа, че може. Гордеем се снего и го очакваме да разкаже всичко за това предизвикателство на тазгодишния фестивал. Прочети още и още

19:40ч

"85 години апинизъм и катерене в България"

announce_85

На 19-ти ноември 1929г. в София се учредява Български планински клуб – организацията на алпинистите в България. Осемнадесет дейни планинари слагат подписите си като учредители. Днес, 85 год. по-късно в Българската федерация по катерене и алпинизъм членуват 33 клуба с над 900 индивидуални членове, а БФКА е член на три международни спортни федерации – Международен съюз на алпийските асоциации (UIAA), Международната федерация по спортно катерене (IFSC) и Международната федерация по ски-алпинизъм (ISMF). Презентация за съвременното състояние и постижения на организацията.

20:00ч.

Пътуване из древен Иран – представяне на Юлиан Ангелов

pasargadae_MG_4501

Всяко пътешествие на Изток е малко или много приключение на духа. Иран за мене не беше изключение в това отношение. Бродейки из древните столици и съвременните градове на страната, се докоснах до мъдростта, спокойствието и благородната осанка на една хилядолетна цивилизация, надживяла във времето всякакви възходи и пропадания, оцеляла след нападения на ред чуждоземни агресори и съхранила присъщия си аристократизъм и неповторима култура.

Прочети още

Фотографът-пътешественик може да прекара месеци наред, снимайки старинни гробници и барелефи, изящни джамии и мюсюлмански светилища, непристъпни планини и мистични пустини в Иран.Но той няма да успее да предаде духа на това древно място, ако в обектива и сърцето му не попадне и другият Иран – този на неговите гостоприемни хора, които дават съвсем друга посока не само на самото пътуване, но и на фотографиите, които човек може да направи в Иран.

Юлиан Ангелов е фотограф, журналист и индолог, обиколил над 40 държави в Европа, Азия и Африка, сред които Индия, Непал, Иран, Индонезия, Малайзия, Мароко, ЮАР, Египет, Сингапур, Йордания, Палестина, Турция и др.

В различни периоди от време е главен редактор на сп. „GEO” (България), основател и зам.-главен редактор на сп. „Одисей”, редакционен директор на сп. „Пътешественик” и сп. „The Explorer България”.

Юлиан има над 15 самостоятелни фотографски изложби, и е автор на книгата „За свещените крави и качеството на дните” с пътеписи и фотографии от Индия и Непал, както и на поредицата мултимедийни дискове, DVD и фотоалбуми Must See Bulgaria Collection.

Той притежава уеб сайта www.mustseebulgaria.com с професионални фотографии от България, както и един най-големите български сайтове за фотография от цял свят – www.julianangelov.com (в процес на довършване).

Носител е на редица фотографски награди, сред които първа награда в раздел „Пътешествия и култура” във фотоконкурса на списание „National Geographic” (България) през 2006 г. Негова фотография е номинирана за награда и в тазгодишния конкурс на Canon България – „Снимка на годината” в раздел „Художествена фотография”, а есето му “Нага – голите аскети на Индия” печели втора награда в годишния фотоконкурс на БГ Прес Фото за 2014 г.

20:30ч.

Crossing three seas 2014

Пътешествие по море с каяк (соло). през три морета (Черно, Егейско и Йонийско) и Делтата на р.Дунав (400км.) Общо: 2200км. Много по-тежко от предишното заради дължината, срока, студа и лошото време.Маршрут: Силистра (Бг.) – Констанца (Рум.) – Бургас – Александуполис (Гр.) – Игуменица (Гр.)

20:55ч.

Park Life - Иван Тодоров

1557729_10202233037779702_1944107667_n

21:00ч.

Надълбоко сред тайните на подводния свят

194431_1765247565610_4992145_o

Презентация за едно магическо завръщане към необятната шир, където се е зародил животът – водата. Христина Димитрова, по-популярна като Ина – водолазен инструктор и главен редактор на списание Diving BG -разказва за водолазното гмуркане като начин на живот. „Страст, изпитване на собствените възможности и страхове, най-дълбоката среща със себе си, забавление, екстремно откриване и в същото време медитативно изследване на непознатото, прераждане“ – това несравнимо усещане Ина ден след ден  споделя със своите приятели и курсисти, потапяйки се надълбоко в изкусителната прелест на подводния свят.

21:30ч.

Весо Овчаров

Изненада!

22:00

Мечтата Еверест

Мечтата Еверест

“Мечтата Еверест” се посвещава на Националната българска експедиция Еверест’84 и всички български мечтатели, стъпили на бленувания връх.
През февруари 1984 година 24-ма българи поемат по пътя към Еверест. Участникът в експедицията Дойчин Василев ги нарича „Dream team”. И не случайно – това са най-добрите алпинисти на България. Маршрутът е по Западния гребен, известен като Жестокия път – неповторен до днес след нашата експедиция.

Прочети още

Два месеца по-късно – на 20 април, Христо Проданов е на върха. Първият българин, първият човек в света, осъществил най-ранното изкачване за рекордно кратко време, сам и без кислород… Христо остава завинаги в прегръдките на мечтата си.
На 8 и 9 май Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков достигат Еверест и извършват траверс на връхната му точка.
През следващите 30 години Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов и Христо Христов стъпват на върха. Христо загива на слизане.
През 2009 година Петя Колчева става първата българка, развяла трибагреника ни на Еверест. Петя изкачва върха заедно със съпруга си Камен Колчев.

Документален филм.
България, 2014г., 53 мин.

Режисьор Николай Стоянов
Сценарист Благовеста Такова
Редактор Татяна Кръстева
Оператори Огнян Колчаков
Мартин Велчев
Георги Танчев

ДЕН 2 / Старт 18:00ч

18:30ч

YOMADS

Пътувания за хора обичащи предизвикателствата сред природата, интернационалната компания, купоните, свободното време – хора с младежки дух между 18 и 40 години. Интригуващи дестинации за групи водени от англо говорещи местни водачи. Големина на групите : 6 до 16 души. Не се допускат за участие деца придружаващи родителите си, и лица над 40 години!
Презентация на Зиг Заг Холидейз.

18:45ч.

За Пирин

Vihren_Maya Kurkalicheva (Custom) (4)

Кратко видео и презентация на инициативата „Прозрачни планини“, запознаваща публиката с малко обсъждани, но важни теми за всеки, за когото планината е неотменна част от начина на живот.

Прочети още

В центъра на дискурса е Пирин планина: палаткуване, зимни ски преходи и свободни ски, моторни шейни., ски зоната и др. Екипът на „Прозрачни планини“ ще представи и Платформата за гражданско участие, където всеки може да даде своя принос за опазване на българската природа и в частност на величествения Пирин, който има нужда от гражданска подкрепа, за да запази ценните си природни дадености.

Снимка: Мая Къркаличева

18:55ч.

"На стоп сред върховете"

AHP_2958 copy (Custom)

Презентация за две пътувания в Алпите в периода от 17 юни до 15 август. Разказ за приключения на стоп и по заснежени първенци, в различни дялове на планината.Ще покажем снимки от върховете Weissmies 4023 м, Linard 3410 м, Wildspitze 3768 м, Grivola 3969 м и Dante del Gigante 4013 м, както и много графики и карти, които да помогнат и на вас да ги обходите!

Прочети още

Нестабилното време и тежките снежни условия, объркаха много планове това лято, но родиха шеметни истории и създадоха съвършени пейзажи. Планината ни показа най-бурните и красиви свои страни. Настръхнали облаци, тесни скални ръбове, кристални водопади и диви долини, всичко това допълни незбравимите емоции от Алпи 2014 г.В мокрите мигове и готината компания бяха забъркани планинарите Теодора Маркова, Дамян Грънчаров, Виктория Янакиева, Александър Пенков, Цветелина Геновска, Момчил Велчев и Иван Славчев.

19:30ч.

"Между Нирвана и Самсара"

В края на 2013 година Атанас Куцев и Моника Балабанова напускат работата си в офис и заминават за Непал, за да бъдат доброволци – да преподават английски език на будистки монаси в манастир в Катманду.

Прочети още

Освен това, успяват да направят два прехода в Хималаите, единият до 5545 метра надморска височина, да пътуват в Индия, Тайланд и Малайзия. И всичко това без туристически гидове и с малко пари. След завръщането си, Атанас прави фотографската изложба “Между Нирвана и Самсара” – истории от улицата, манастира и живота на Изток. Очаквайте разказа за тяхното приключение по време на “Дни на предизвикателствата” ! Блог на Атанас Куцев

19:50ч.

Concept Creative

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Консепт Криейтив или предизвикателството да организираш събития с колела в България
През последните 5 години екипът на Консепт Криейтив се занимава активно с развиването и популяризирането на планинското колоездене в България.
Всички посетители на 10-тото юбилейно издание на „Дни на предизвикателствата“, ще имат възможността да се запознаят с тези усмихнати млади хора и да научат лично от тях как протече сезон 2014, какво интересно се случи през годината и какви изненади ви подготвят за следващата.

Прочети още

По време на представянето си, екипът на Консепт Криейтив ще направи премиера на официалния видео клип от най-престижното байк събитие за годината – 4X ProTour, когато Пампорово посрещна едни от най-големите имена на световната сцена включително няколко кратния световен шампион Томас Славик. Освен това за първи път ще можете да видите и официалния клип от тазгодишното издание на традиционното състезание на Витоша за закриване на сезона – Home Mountain Bike Cup!

Повече информация за организацията можете да намерите на www.conceptcreative.org

20:10ч.

Дунавско скоростно гребане по женски

IMG_1181 (Custom)

Милена е рафтинг инструктор, а Мария се занимава с администраторската дейност в Х-клуб. И двете са част от рафтинг отбора на Х-клуб, но и доста често карат туристически каяк. След неуспешния опит през 2013 година да изминат разстоянието от Видин до Силистра за 4 дни, не се отказаха и през 2014 отново тръгнаха, въпреки че имаше проливни дъждове.
Това е предизвикателство освен към тялото, така и към психиката. Всяка от тях е имала поне по 1 момент през цялото пътешествие, когато й е минало през ума да се откаже… прочетете още

20:20ч.

Експедиция Recycle

Експедиция Recycle или как едно екоразследване може да се превърне в приключение
Вячеслав Стоянов е авантюрист, мечтател и най-вече човек, който обича природата.

Прочети още

Той е бесарабски българин, роден на полуостров Крим, но от 15 години живее у нас, защото това е последното желание на баща му. Едвам за 7 години изминал толкова хиляди километри с велосипеда си, колкото някои от нас не могат да си представят да изминат през целия си живот. Въпреки че до преди е бил просто „редовен гражданин с автомобил“, днес има зад гърба си пътешествия и приключения на колело, които се равняват на над 70 000 км. Известен е като първия българин обиколил с колело крайбрежието на Средиземно море и крайбрежието на Черно море, а скоро ще се пусне пак с колелото си от най-северната част на Северна Америка до най-южната част на Южна Америка.
Чрез индивидуалната си велосипедна експедиция по обиколката на Черно Море през 2009 година, с обща дължина 6 000 км, Вячеслав призовавал хората да повишат културата си за разделно изхвърляне на отпадъците както и да намалят използване на моторно-транспортни средства, замърсяващи въздуха и улиците на нашите градове. Мотото на мисията е: “Рециклиране на мисленето в полза на опазване на околната среда”. Експедицията носила името “REcycle” – с двойно значение: рециклиране и обикаляне с колело.
Маршрутът на велообиколката е минал през България, Румъния, Украйна, Крим, Русия, Грузия и Турция по бреговете на Черно море. Изследване не само чрез документиране на незаконни сметища, но и като сравнение дали различната култура и самосъзнание влияят пагубно върху здравето на Черно море и как различните държави се справят с проблема на „еднократната опаковка“.

20:40ч.

Red Bull JOURNEYversity 2014

Red Bull и списание 360° въвличат все повече медии в света на екшън спортовете. Това се случва благодарение на Red Bull JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти, оператори и филмейкъри. Над 100 бяха кандидатите за втората сесия на Red Bull JOURNEYversity. Те пожелаха да научат повече за катеренето и отразяването на катерачни събития, както и да съпреживеят емоцията, ставайки част от най-голямото катерачно турне Petzl RocTrip, което през септември 2014 премина през България. Какво научиха, преживяха и заснеха участниците в Red Bull JOURNEYversity предстои да разберем от двата филма продуцирани от списание 360°.

21:30ч.

“The Last Great Climb” (“Последното велико изкачване”) - ПРЕМИЕРА

Последният филм на Алистър Лий е епичен разказ за едно от най-епичните приключения в съвременната планинарска история.

Прочети още

Главни герои са Лео Холдинг и изпитания му екип, включващ Джейсън Пикълс и Шон “Стенли” Лиъри, в желанието да са първите, изкатерили североизточния ръб на величествения връх Улветана (2931 м) в Земя Кралица Мод, Антарктида – едно от най-трудните технически катерения в една от най-суровите среди на света.Планината Улветана е открита едва през 1994 г., и е едно от малкото места по света, където все още има неизкатервани линии, предизвикателство за най-добрите катерачи. В продължение на 35 дни екипът на Лео Холдинг трябва да се справя с екстремен студ и ураганни ветрове сред извънземната дива природа на едно от най-недостъпните места на планетата, за да осъществи успешно мечтата си – да осъществи последното велико изкачване. www.thelastgreatclimb.com

ДЕН 3 / Старт 18:00ч

18:30ч

Petzl RocTrip с Милкана Русева

18:45ч

Екстремни класики - ПРЕМИЕРА

…Първо реших, че минава самолет. Обаче свистенето се засили и се превърна в много тревожен звук, който въпреки това продължавах да държа на stand by в периферията на съзнанието си. Бях зает да си чопля нещо по инвентарниците.
Първото парче скала се взриви в стената, на около метър и половина вляво от мен.

Прочети още

Усетих как се разхвърчават парчета във всички посоки, включително моята. Това е началото. Камъкът беше голям, че да остана жив, но малък, че да оправдае звука от раздрания въздух над нас. Наоколо започнаха да прехвърчат множество скални парчета с огромна скорост , които, струва ми се, бяха сателити на нещо по-голямо. Залепям се до стената. Дъхът ми се отразява в студения доломит и се връща в лицето ми. Разсъдъкът ми е Мъртво море. Второ парче се размазва на по-малко от два метра от мен. Този път отдясно. Явно съм в центъра на събитията. Сега вече страхът ме сковава по особено първичен начин. Камъните летят от няколко стотин метра. Съзнанието ми очаква всеки момент някое от раменете ми да се превърне в лепкава пихтия, или главата ми – в хомогенна смес от плът и пластмаса. Трудно е да се опише подобно очакване. Не гледам какво става с Марто, не гледам какво става с мен. Просто чакам с интерес дали ще остана жив. Всичко заглъхва. Лицето ми продължава да е интимно със скалата, а очите ми стиснати. Искам да погледна нагоре и да видя, че всичко е свършило, че съм жив, но не мога. Не искам заключителното камъче да деформира любопитната ми физиономия.
Тишината се връща в покоите си наоколо. Носи успокоение. Поглеждам към Марто, казва ми, че е видял как първият камък се пръска до мен. А той някак се беше заврял под денга, който заедно с него висеше на площадката. Обзе ни радост от новия живот. Случи се на второ въже. Оставаха ни седемнайсет. Може би Cima Grande искаше да ни каже по особеноИЗПРАТИ несръчен начин:
– Здравейте момчета, накъде сте се запътили така уверено и засмяно?

19:10ч

Клуб 42

Masovost_crop4 (Small) (Custom) (2)

Първото състезателно лято за малките катерачи от Спортен Клуб 42 донесе много поводи за гордост. Вижте как се печелят 25 медала от 8 състезания, а след презентацията очаквайте специалната изненада “масово катерене” от техните треньори…

19:30ч

Кръстина Ангелова - Ина по El choro 8b

Кратко видео от преминаването на Кръстина Ангелова- Ина по El Choro край село Карлуково, пещера Проходна.

19:40ч

Лео Холдинг - гост

Reel Rock Gewinnspiel 6

Големият британски катерач гостува на Дните на предизвикателствата!
Един от най-добрите британски и световни катерачи ще взема участие на тазгодишното юбилейно издание на Дни на предизвикателствата. Лео Холдинг има епични изкачвания в кариерата си, включително Еверест по стъпките на легендарната експедиция на Малъри и Ървайн от 1924 г., както и някои от най-трудните и технични върхове и големи стени по целия свят.Увлекателен разказвач, Лео Холдинг винаги успява да вдъхнови публиката с невероятните си истории и приключения, пълни с адреналин, от най-недостъпните и предизвикателни кътчета на планетата.

Прочети още

Акценти:

– през 1998 г., едва 18-годишен, преминава свободно El Nino по Ел Кап в Йосемити, само дни след първото му свободно изкатерване от братята Хубер.

– отново през 1998 г. прави първи свободни изкатервания на маршрутите Rare Lichen и Trauma E9 7a в Северен Уелс, и двата E9 7a, най-трудната категория по това време.

– през 2004 г. започва да се занимава с бейсджъмп и е един от първите, практикуващи пара-алпинизъм; заедно с Тим Емет изкачват Вердон Горж и скачат от върха на маршрута.

– през 2007 г. изкачва Еверест, като пресъздава експедицията на Малъри и Ървайн от 1924 г., и катери с автентична екипировка до 7600 м. Изкачването е пресъздадено във филма “The Wildest Dream”.

– през 2008 г. поставя рекорд за скоростно изкачване, като преминава свободно North West Face на Халф Доум и The Freerider на El Cap в Йосемити в рамките на един ден.

– през 2009 г. предприема свободно изкатерване на северозападната стена на Асгард, остров Бафин. Филмът “The Asgard Project” на режисьора Алистър Лий, един от най-награждаваните приключенски филми, беше част от програмата на Дни на предизвикателствата през 2010 г.

– през 2012 г. пътува дълбоко в амазонската джунгла, за да изкатери източната стена на труднодостъпната и никога неизкачвана Cerro Autana – история, разказана във филма “Autana” на Алистър Лий, част от програмата на Дни на предизвикателствата’2013.

– през 2013 г. прави първо изкачване на североизточния ръб на планината Улветана, Земя Кралица Мод, Антарктида, изключително трудно технически катерене в брутални климатични условия. Филмът “The Last Great Climb” (“Последното велико изкачване”) е премиерно на Дни на предизвикателствата’2014.
www.leohoulding.com

21:00

Tracing Skylines

“Tracing Skylines” проследява шест невероятни приключения на едни от най-добрите скиори на света!
Вместо да прекарат още една зима в преследване на ветровете, Шон Пти, Сет Морисън, Карл Фоствед, Жулиен Рене и Боби Браун се впускат в собствена интерпретация на понятието “пътуването на живота”, което ги хвърля на дълбоко нова и неизследвана територия.

POSTER-RDSGN_Media-teplate

Голяма на града – “Слоеве от Рая…” на Бранислав Бранков

Галерия Хората от планината

1-во място – “Типично Родопско” – Мариана Киречева
2-ро място – “Приказка за усмивката” – Христо Узунов
3-то място – “Шапка с едно перце” – Емил Данаилов

Галерия Балканът крие своите тайни

1-во място – “Утро в Пирин” – Андрей Праматаров
2-ро място – “Рилски езера” – Красимир Матаров
3-то място – “Заслон Кончето в лятната нощ” – Емил Рашковски

уебсайт от: Hlebarov.com