Специалният гост на Дни на Предизвикателствата 2011 – Даниел Андрада

Тази година откриването на Дните на предизвикателствата беше със световноизвестния испански катерач Дани Андрада на 29 Ноември в Аула Максима на ВИАС!

“За мен катеренето е повече от влечение, то е изкуство” пред сп. Desnivel

Едно е сигурно, Даниел Андрада няма да остави никого равнодушен. Атлетичен и красив, на 36 г. той е истински артист на скалата. За мнозина велик, противоречива личност за други, този каталунец, скитащ се като номад по света, е в центъра на много от най-горещите премиерни изкачвания през последните 15 г.

На върха на своята кариера, подпомаган от компании като Petzl и Boreal, той е една класическа антизвезда : продължава да катери с настървение по 8 месеца в годината! Eдин от малкото членове на елитния клуб 9b (тези, които са преминали най-високата в момента категория на трудност в катеренето).

Дани днес се самоопределя така:

– Катеренето е негов абсолютен приоритет в живота;
– Да на интернет, блоговете и социалните мрежи – заради спонсорите, въпреки че нанасят по-скоро ущърб на духа на катеренето
– Не на политиците, корупцията в полицията и тези които обичат войната
– Природната среда трябва да се уважава
– Личната си мотивация търси винаги в катеренето на естествена скала и с приятелите

Среща с Дани Андрада в ефира на БТВ

“Катеря се от 20 години, като професионалист от 14 години. Започнах, защото наблюдавах хора, които се катереха близо до мястото, където живеех и се опитах. От тогава ми хареса и в мен се роди тази страст”. Това заяви в студиото на “Тази сутрин” катерачът Даниел Андрада, който има 5 хиляди изкачвания на много трудни терени. Той е един от шестимата в света, които са признати, че могат да практикуват екстремния спорт.

“Това е един много опасен спорт, но е много по-сигурен от това, което се вижда на пръв поглед, защото обикновено сме обезопасени с въжета”, допълни той. Сподели, че се катери по 5 дена седмично. “Трудно е да се измери трудността — започва се от четвъртата категория и се стига до 9Б и човек трябва да има много голям опит и да започне да се изкачва постепенно в различните категории”, подчерта той.

Падал е лошо няколко пъти — единият път от 8 метра. Категоричен е обаче, че катеренето за него е професия и хоби. Андрада е у нас, за да се включи в тазгодишното издание на “Дни на предизвикателствата”.

“Този фестивал е за хора, които живеят активно. Хора, които по професия са адвокати и компютърни специалисти, например, но се занимават с екстремни спортове през свободното си време. Вече седма година всеки от тях показва какво е постигнал за изминалата година”, заяви организаторът Гаврил Димитров. Според него това не е мода, а страст: „Човек, за да прави такива луди неща, трябва да има страстта да го направи”.

La Obsesión – кратък филм за Дани Андрада

Акцентните филми на фестивала 2011

Експедиция Радоина 2011

Документалният филм „Мечти от камък — подземна Проклетия” отразява премеждията, през които преминаха участниците в експедиция Радоина 2011.