През януари 2015 г. американските скални катерачи Томи Калдуел и Кевин Йоргесън завладяха света с усилията си да изкачат THE DAWN WALL, привидно невъзможен за превземане на 3000 фута гладка гранитна скала в Националния парк Йосемити, Калифорния. Двамата живееха на стръмния вертикален масив в продължение на седмици, възпламенявайки по този начин  вълна от медийно внимание във всички части на света.

Но за Томи Калдуел, The Dawn Wall е много повече от изкачване. Това е кулминацията на живота му, определена от мисията  да преодолее всички свои житейски препятствия. На 22-годишна възраст чудото на катеренето е заловен като заложник от бунтовници в Киргизстан. Той успява да се освободи, но скоро след това загубва показалеца си при злополука. Въпреки това, той има волята да се върне по-силен от всякога. След като и бракът му се разпада, Томи Калдуел търси изход от болката като се фиксира върху най-голямата си, невероятна на пръв поглед  цел – свободното изкачване на Thе Dawn Wall.

Томи е буквално обсебен от идеята  – със седмици, месеци и буквално години  систематично проучва и опитва възможни линии, които да го изведат до евентуален успех, който до този момент е абсолютно немислим за познавачите, но неговата амбиция е да го направи достъпен поне за следващите поколения катерачи.

Цели 7 години изминават, докато заедно със своя партньор Кевин Йоргесън Томи най-после е близо до успеха. След 19 дни живот на вертикалната скала, двамата правят първото историческо изкачване на Еl Cap на 14 януари 2015 г.

На 14-тите Дни на предизвикателствата The Dawn Wall ще бъде представен за първи път в България като част от световната премиерна вълна тази есен, под режисурата на от един от най-уважаваните филммейкъри в създаването на катерачни и приключенски филми, с над 20-годишен опит – Josh Lowell.