Документалният филм на Питър Мортимер и Ник Розен, проследява отблизо дръзките соло изкачвания на канадския катерач Марк-Андре Льоклерк във враждебните условия на Патагония. Той е премиерен за България и за първи път любителите на силните усещания ще могат да го гледат на голям екран.

Докато катеренето придобива все по-голяма популярност, а масовите медийни събития стават незаменима част от цялостната му култура, някои алпинисти предпочитат да стоят встрани от светлините на прожекторите. Марк-Андре Леклерк, 23-годишен свободолюбив алпинист, е една от онези редки спортни икони, които са постигнали много на соло сцената и се превръщат за пример на тези, които тепърва се захващат с това рисковано начинание. Въпреки че канадецът е записал в кариерата си някои от най-смелите самостоятелни изкачвания в историята, той продължава да живее далеч от светското, избягвайки най -съвременните технологии, включително коли и смартфони.

Експерти в соло катерене смятат, че Марк поема твърде големи рискове, а легенди в алпинизма не могат да скрият възхищението си  към суровия му талант.

“Алпинистът” проследява отблизо най-екстремната и променяща живота му експедиция, тази в Патагония. В документалния филм ще видите любовта към височините на един от най-добрите соло катерачи на нашето време, представена по великолепен начин от  Питър Мортимър.