“Тичай свободно – истинската история на Кабайо Бланко” – премиера за България на Дни на предизвикателствата 2015.

Документалният филм „Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко“, режисиран от Стърлинг Норен, проследява живота на американската ултра легенда в бягането  Micah True (Caballo Blanco или Белият кон) и стремежа му да създаде ултра маратон в Медния каньон в Мексико, за да популяризира и запази бегаческата традиция на митично племе свръхбегачи Тараумара. Майка Тру е единственият бял човек, допуснат сред мексиканското племе и превръщайки се в един от тях, иска да накара светът да чуе за тях. Така се поражда идеята за създаването на легендарния маратон в Медните каньони на Мексико, брилянтно описан от Кристофър Макдугъл в бестселъра му “Родени да тичат”.

Бивш боксьор, бунтар и свободен дух, Кабайо Бланко е запленен от индианското племе тараумара още при първата им среща през 1994 г. и оттогава не спира да се връща в Медни каньони, за да бяга редом със съвършените природни бегачи. С ненатрапчив подход печели доверието им и той бавно започва да попива тяхната култура. Бягането винаги е лежало в сърцевината на техния живот, но днес се строят все повече пътища в каньоните, а тараумара се сблъскват и с други проблеми като сушата, глада и човешката експлоатацията на земите, в които живеят.

Тараумара променят живота на Майка Тру и в знак на благодарност той иска да им помогне. Той си мечтае за маратон с бегачи от целия свят, който да се проведе в мексиканските каньони, а наградата е 230 кг царевица. За тараумара това е силна мотивация, а световните бегачи получават възможността да бягат редом до най-добрите в света.

Състезанието, което популяризира идеята на Кабайо Бланко, бе увековечено в книгата “Родени да тичат”, в която самият Майка Тру се превърна в любим герой. На същата надпревара през 2006 свръхшампионът на дълги разстояния Скот Юрек беше надбяган от един достоен представител на тараумара. След излизането на книгата целият свят започна да говори за мистичните мексикански бегачи и босото бягане.

До 2012 състезанието е събрало над 400 участници и над 40 000 долара в помощ на тараумара. Малко след това Майка Тру изчезва. Бегачи от целия свят се включват в издирването на Белия Кон в Мексико там, където е бил видян за последно. Четири дни по-късно откриват тялото му. Смъртта му е настъпила естествено и го е навестила, докато е правел любимото си нещо – да бяга в дивата природа. Днес паметта му остава жива чрез Ултрамаратона “Кабайо Бланко”, който се провежда всяка година в Медните Каньони през първата събота на март.

Филмът е носител на три награди за документално и независимо кино.

Трейлър към филма с български субтитри:

Режисьор:

Стърлинг Норен

http://www.norenfilms.com/about/sterling-noren-3/