Понастоящем Вячеслав Стоянов и Яна Меламед са някъде между 31-ви и 32-ри паралел в пустошта на Баха Калифорния, Мексико, навъртели внушителните 26, 000 км. от началото на експедицията. На миналите “Дни на предизвикателствата” ги намерихме на източното крайбрежие на общо 10,000км каране по начертания маршрут, който през 2015 г. стартира от Аляска.

За последната година те успяха да обиколят цялото източно-американско крайбрежие от Ню Йорк сити до Кий Уест, Флорида. Въртяха педали през южните щати до Тексас, а след това минаха през мексиканските пустини и Сиера Мадре Оксидентал ( мексиканската част на Скалистите планини).

“Прекосяването на Сиерата ни накара да осъзнаем, че света не е толкова голям в крайна сметка, просто ние, хората сме адски мънички. На върха на тази планина не се виждаше нищо друго освен сиера във всяка посока, до където ти стига погледа. Бяхме стъпили на гръбнака на света.”, разкриват емоциите си двамата герои.

В експедицията Cycle Аmericas Слав и Яна са едновременно пътешественици и изследователи. Изминавайки хиляди мили през невероятни ландшафти, те проследяват отношението на различни социални групи към производството и потреблението на горива и осъзнатостта на човека за ролята си в опазването на околната среда.

Вижте и чуйте повече от Слав и Яна на “Дни на предизвикателствата 2016”.