Историята на най-обичания британски  алпинист, Сър Крис Бонингтън, заснета в биографичен филм от Кийт Патридж и Брайън Хол с участието на самия Бонингтън. От годините на скално катерене във Великобритания , към визионерските изкачвания  на високите върхове на Хималаите: това е един разказ за едновременно забележителния и трогателен живот на една от най-големите личности на нашето време.

Под редакционното ръководство на самия Бонингтън, филмът се фокусира върху най-сериозните и значими експедиции в дългогодишната му катераческа кариера. “Bonington: Mountaineer” на практика  е урок по история в авангарден британски алпинизъм през “златния” му 30-годишен период. Един период, който не е лишен от трагични моменти и тежки изпитания, пред които тази генерация алпинисти е изправена.  Сълзите почти не пресъхват от очите на Крис Бонингтън –виждаме как той губи приятел след приятел в планината. Въпреки загубите, които преживява, Бонингтън никога не губи приключенския си дух – и след изкачването на Еверест с норвежката експедиция на Арне Наес през 1985 г, той се чувства свободен да се катери заради чистата радост от катеренето – нещо, което прави и до ден днешен, както можем да видим от невероятното изкачване, което прави на 80-годишна възраст на масива Old Man of Hoy.

Един филм за една от най-необикновените и приключенски  съдби на човек, спечелил въображението и респекта не само на алпийските общности, но и на широката общественост. През 1996 г. Крис Бонингън е посветен в рицарско звание за своите заслуги в алпинизма, 8 години е Президент на съвета за националните паркове и в момента е почетен не-изпълнителен председател на марката спортна и алпийска екипировка Berghaus.