България ще бъде сред  първите страни в Европа, където премиерно ще бъде представен „a land shaped by women”, най-новият кино проект  на Ане-Флоре Марксер и Алине Бок. Филмът, вече високо оценен на редица фестивали, представя по запомнящ се начин пътешествието на две дами – фрийрайд шампиони в Исландия. Двете прекосяват страната с ван, опознавайки прелестната й северна природа чрез приключенските спортове, по които са луди – сърф и сноуборд. По пътя те срещат вдъхновяващи жени от Исландия и изследват техния начин на мислене, в една държава с богата традиция и специален статут на равенство между половете.

Професионалните състезателки по сноуборд , които през цялата си кариера се е налагало да се борят за равенство  в един спорт, доминиран от мъже, искат да проникнат дълбоко във вижданията и нагласите на исландските жени като комбинират проучването си с любовта си към планините и вълните.

Филмът поставя  равенството на половете в центъра на повествованието, разказът се отличава с подчертано женски почерк.  По пътя си двете главни героини се срещат с дама адвокат по човешките права, която спомага за промяна в конституцията на Исландия за повече равенство. Разказват ни и за първата исландка, изкачила Еверест, също и за първата сърфистка на Исландия, основала и собствен аутдоор бранд, както и с поетеса, чийто стихове, засягащи темата за отношението към днешната  жена, дълбоко ги развълнуват.

„По време на пътуването си се натъкнахме на безспорни  доказателства за едни от най-сериозните казуси, свързани с темата за жената в съвременното общество“, разказват Ане-Флоре и Алине Бок.

Исландия, освен страна с едни от най-пленителните пейзажи в целия свят, страхотен терен за сплитборд, незабравими сърф сесии и преходи под най-прелестното северно сияние,  е и държава, изиграла сериозна роля в модерната история на равенството между половете. Исландия е първата страна, избрала жена за президент въз основа на равни избирателни права и вече 9 години оглавява класацията на Обединените нации по индекс на равенството между половете.

ОНЛАЙН

Web

http://alandshapedbywomen.com/     https://www.facebook.com/alandshapedbywomen/

Aline Bock

https://www.facebook.com/bock.aline/

Anne-Flore Marxer

https://www.facebook.com/annefloremarxer/