Роден съм в Рен, Бретан, северозападна Франция. Открих за себе си планините на 14г възраст, благодарение на придобилите голяма известност романи на Роже Фризон Рош, и на посещение при един от вуйчовците ми, който живееше в Шамони. След няколко мои лични приключения с изкачвания в Алпите, имах късмета да се срещна с Фернан Одибер, един от прототипите на персонажите в книгите на Фризон Рош. Този наистина голям гид от сдружението на гидовете в Шамони, беше така добър да ме изслуша и отвърне на моето растящо влечение.

При завръщането си у дома, на 15г. заявих на баща ми, че планина и Бретан се римуват, и ще ставам гид…

От този момент всичко се разви много бързо, изкачвайки престижни върхове  прескачах цели етапи в подготовката: северната стена на Триоле, турът Мазо на Контамин – соло, ръба Френдо – соло, ръба Бонати на Пти ДРю, Нан Блан на иглата Верт, турът Пиер Ален на Пти Дрю, червените жандарми на Мон Блан, ръба Уокър на Град Жорас, за да остана само до по-известните класики в масива на Мон Блан. На 18г. моят глад за катерене беше незадоволим. Използвах период на лошо време в Шамони, за да намина към най-модните за тогава сторго катерачни обектки като Биюкс, Вердон, Пресл., Каланк и прочие. Някъде по това време открих за себе си и леденото катерене. В него виждах директно приложение на всичко, което бях овладял в свободното катерене като завършеност на движенията и мускулна сила, необходими за напредване по идеално вертикален терен,характеризиращ се с трудна за предвиждане чупливост. 

Продължението беше ясно: хвърлих се в търсене на предизвикателства с неясен край. Едва навлязъл в своите 20 години, се хвърлих на скорост в прокарване на нови маршрути, премиерно свободно преминаване на дълги класически маршрути, катерене за време. 80-те години на ХХ век бяха златния период, в който всичко щеше тепърва да се случва. Постигнах рекордно преминаване на Носът на Ел Капитен, свободно и експерсно премиване на големи турове на Пти Дрю, премиера от 6та категория в леденото катерене – Shiva Lingham, нови чисто скални турове в масива Мон Блан с клиент, и като цяло достигане на ниво 8а on sight в скалното катерене, които ми беше пресостатъчно за да следвам своите алпийски проекти.

През 90те съм във върховата си форма, и си позволявам всякакви налудничави идеи за изкачвания, а в областта на леденото катерене следват изкачвания едно от друго по стръмни, като върхът е Лирата на НП Сирк дьо Фер а Шевал. Следва едно също толкова невероятно лято с първото свободно преминаване на Divine Providence на Пилие д. Англ на Мон Блан, със самоосигуряване.

Черешката на тортата, в свръзка с Ален Жерсен, е свободното преминаване на тура Digital Crack. Този жандарм на една ръка разстояние от терасата на Егюй дю Миди, е Биюкс, но в  планината, гранитна скала на 3800 м.н.в. с Мон Блан за декор. Какво повече.

И всичко това, без да отказвам ангажименти като планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите и най-красивите стени на света.