IMG_9790-16

Проектът на Йордан Христов е вдъхновен от ранните изкачвания в Алпите и братята Шмид, които поради липса на финанси достигат Северната стена на Матерхорн с велосипеди от Германия. Другата идейна линия е чистотата на средствата, които човек използва в планината и намаляването им, доколкото е възможно днес.

Разстоянието от София до Мальовица не е особено голямо и затова идеята еволюира в каране до ЦПШ, изкачване на Мальовица и връщане в София за под 10 часа. Въпреки краткото разстояние от около 85км в посока, маршрутът предлага около 2300 метра положителна денивелация по шосе и още 1000 метра изкачване до самия връх.

“Преди около година случайно се сдобих с ‘шосейка’ и така лека полека още първите месеци ми се загнезди тази идея в главата. След едно-две карания до Самоков ми се видя късичко и увеличих разстоянието до ЦПШ . И така, един ден реших, че с малко по-ранно ставане (преди обяд) е възможно карането да се съчетае с изкачване на Мальовица. Зимата настъпи и „Проекта“ си остана за тази  година, но с месеците започна да ми се върти  и да съкратя общото време под 10 часа. Така, една неделя станах в 7 часа и го направих. Мои приятели харесаха идеята и я заснеха.
Избрах пътя през Ярема и в двете посоки, защото е по-приятен и предлага повече катерене, както и по-малко авто-състезатели по пътищата.”

Йордан Христов ще разкаже повече за инициативата “Мальовица с чисти средства” в първия ден на Дни на предизвикателствата.

Галерия