Конрад Анкер e истинска легенда и като алпинист, и като визионер, и като приятел, и Човек.  

Така както Хилари и Тенсинг създават верига от училища в Непал, а френски гидове отварят вратите за професията пред най-перспективните местни водачи, така и тандемът  Дженифър Лоу-Анкър – Конрад Анкер решават да разгърнат обучение чрез катерене, познания за природата и английски език сред местните носачи и децата от долината Кхумбу.

Конрад Анкер разширява представите за алпинизъм и границите в алпинизма в продължение на 35  години. Дългогодишен капитан на екипа на The North Face Athlete, той има впечатляваща листа от изкачвания и премиери в Хималаите, Каракорум, Антарктида, Йосемити. Сред тях блестят като постижения покоряването на високия 6660 м. емблематичен връх Меру в Гарвалските Хималаи (2011 г. в свръзка с Джими Чин и Ренан Озтурк, филмът печели всички възможни награди) и откриването на останките на Джордж Мълъри на Еверест през 1999 г. През 2017 г. с Джими Чин, по време на 12-ото си пътуване до Антарктида, той прокарва нов маршрут по северната стена на  връх Улветана (2930 м. “Вълчият зъб“), най-високия връх в района на Queen’s Maud Land.  Има в сметката си и 3 изкачвания на Еверест.

У дома Конрад е член на управителните съвети на Protect Our Winters, Memphis Rox и на благотворителната Alex Lowe Charity Foundation, с която през 2004 г. стартира в село Форце, долината Кхумбу, център за обучение по безопасност на местните водачи и хора– Khumbu Climbing Center

Фотограф: Джими Чин