Трима любители на планината решават всяка година да увеличават височината, за да подобряват собствените си рекорди и да поставят по-вълнуващи цели пред себе си. На Дни на предизвикателствата те ще разкажат как се подготвят и организират сами за всяко следващо предизвикателство.

DSCN6304В живота на средностатистическия планинар идва момент, в който си казава: “Трябва да кача нещо по-височко, за да видя как е.” За различните хора височината е различна, но важното е да се излезе от зоната на комфорт. Ако вашата кота е 5 хиляди метра, грузинския първенец е една красива и достъпна дестинация.

Това е мотивацията на Петър Пировски, Веселин Истатков и Ния Трейман да тръгнат към грузинския Казбек (5033). Казбек е привлекателна цел за прохождащите по високи планини, както и за любителите на по-малко комерсиални дестинации. Тримата приключенци правят организацията за първия си петхилядник сами.

Те ще разкажат за предварителната подготовка, самото изкачване и за всичко, което не можеш да разбереш по телефона, отправяйки се към върха.

Петър и Веселин са програмисти, а Ния учи и се занимава с преводи. И тримата са запалени планинари от години, но заедно започват да се целят по-нависоко през годините. Първите им такива изкачвания са на Гранд Парадизо и Мон Блан, а това лято избрат Казбек с идеята да увеличават височината всяка година. Държат на това да организират сами пътуванията си, тъй като по този начин обмислят всяка част от маршрута и пълноценно опознават посетените райони.

Галерия