Ben Moon има много постижения в над 40 годишния си опит в катеренето, и едно от най-значимите безспорно е развиването на спортното катерене като дисциплина в световен мащаб. Започва на 7 годишна възраст, на 18 вече е част от елита на британското и световно спортно катерене след като изкачва 8а маршрута Statement of Youth (видео от второто му изкачване – 30 години по-късно под формата на обучение).

През 1990г. става първият атлет успешно преминал 8C+ маршрут, изкачвайки Hubble в Raven Tor, Великобритания, който по-късно е категоризиран като 9A маршрут. В тези години, Hubble е бил считан за един от най-трудните маршрути в света, на равно с 9А като Action Directe (първият официално обявен 9А маршрут), Германия.

Ben Moon Hubble 9a

Ben Moon на Hubble маршрута през 1990 г.

В началните години на своята кариера е изцяло отдаден на катеренето и както споменава в много интервюта – нито изкарването на пари, граденето на кариера, момичетата или други разсейващи мисли са били негов фокус. Първата мисъл е била – къде е следващото място, на което трябва да отиде да катери.

Заедно с него на скалите е другият пионер в спортното катерене във Великобритания – Jerry Moffatt, с когото следват примера и черпят вдъхновение от хора като Ron Fawcett, Pete Livesy и Wolfgang Gullich. Двамата имат много постижения заедно и си партнират дълги години.

През 80те спортното катерене не е толкова популярно колкото традиционното. Бен избира състезателния дух и боулдъра, защото е привлечен от предизвикателството да се справя с различни проблеми и трудности на скалите. Когато рискът да загуби живота си е по-малък, това го мотивира да изпробва силите и възможностите си до краен предел.

“Предизвикателството е колко трудно движение мога да направя или колко на брой сложни движения мога да съчетая наведнъж.” – в интервю за Freakclimbing, 2004

Ben profile3

След края на спортната си кариера през 2003 г. Бен продължава да катери, но както споделя в блога на компанията си за спортно облекло – по-рядко от колко му се иска, но не губи форма и дух за нови подвизи.През юни, тази година, на 49 години (без малко), Бен качва втория си 9А маршрут – Rainshadow, в Malham Cove, Англия. 25 години след като изкачва първия в света 9А, Бен успява да се справи блестящо отново.

Той е четвъртият катерач в света, който изкачва Rainshadow, след поставилия началото Steve McClure (през 2003), Аdam Ondra и Jordan Buys. Ако съдим по Twitter профила му, тази есен продължава с откриването на нови маршрути, но се е насочил и към повтаряне на някои от любимите му локации като Ceusе, едно от най-интересните места за катерене във Франция, където има различни по трудност маршрути и боулдър проблеми.

2015 e интересна година за катерача и със сигурност има много и разнообразни случки, които да ни разкаже на фестивала през декември (Дни на предизвикателствата 2015). Продължаваме да следим какво интересно се случва около нашия гост седмици преди пристигането му в София.

Пишете ни във Facebook страницата или на info@predizvikatelstva.com, ако имате конкретни въпроси, които искате да зададете на Бен и ние ще се постараем да получите отговорите на лекцията му в Зала 3 на НДК.

За отличените въпроси, ще има и награди. =)