Акценти 2016

Nicolas Favresse & Sean Villanueva O’Driscoll (Белгия)

Приключенията на Додо: Вертикално мореплаване II част
Четири години след експедицията Vertical Sailing в Гренландия, достолепният 79-годишен капитан Ревърънд Боб Шептън призовава отново на своя кораб за нова отговорна мисия „Дивата банда“ – Шон Вилянуева О‘Дрискoл, Бенджамин Дито, Оливие и Нико Фаврез. На борда на Dodo’s Delight (10-метрова платноходка) отборът се бори с изпитанията на арктическия лед, полярни мечки и сурови бури в търсене на „Свещения Граал“ – неизкачвани до момента скални масиви и музикално просвещение. След някои много съблазнителни големи стени и мелодии в Гренландия, на острова Бафин те намират огромни недокосвани скали, които им носят истинска наслада и музикално вдъхновение, издигащи групата в непознати висоти.

Неразделен катерачен и музикален тандем, Нико Фаврез и Шон Вилянуева пристигат в България, за да бъдат специални гости на 12-тите Дни на предизвикателствата, където ще разкажат повече за последните си приключения, а защо не и да ни изсвирят някои от мелодиите, вдъхновени от това невероятно пътешествие.

Jerome Clementz (Франция)

Жером Клеменц едва ли се нуждае от представяне за феновете на ендуро MTB дисциплините и колоезденето въобще. Жером стартира спортната си кариера на 11 години като скиор. Той открива велосипеда при физическа подготовка за състезание по биатлон. Оттогава започва да се развива във всички дисциплини в планинското колоездене – крос-кънтри, даунхил и траял. През 1996 година взема участие и в първото си състезание по ендуро за юноши. В продължение на 6 години той практикува едновременно биатлон и колоездене. Оттам насетне, за две десетилетия Жером отбелязва повече от впечатляващ актив от многократни победи в най-важните световни състезания по ендуро, отборно и индивидуално. Между тях: l’Enduro des nations (2007-2011), Enduro Series (2008, 2010, 2011, 2012 и 2013), Mountain of Hell (2007, 2011 и 2012), Mégavalanche de l’Alpe d’Huez (2005, 2010 и 2013), Adrenaline Challenge (2011), Super Enduro Sauze d’Oulx (2011и 2012), Crankworx Enduro de Whistler (2012), Trans Provence (2011), Red Bull Exodus à Whistler през 2009, Red Bull Trailfox (2008), Enduro World Series 2 Alpes , Winter Park , Val d’Isère and Finale Ligure (2013), Andes Pacifico(2014), Enduro World Series в Чили (2014, Световен шампион по ендуро за 2013.

Way East: Вълни и сняг в Хокайдо, Япония

Запознайте се с две атрактивни смели дами: Алине, световен фрийрайд шампион за 2010 и Лена, професионален скиор! Страстно предани на приключенския дух и преследването на нови хоризонти, двете приятелки се отправят към Хокайдо, Япония заедно с филммейкъра Матиас Кьогел и локалния гид и фотограф Аарон Джеймисън. Оборудвани със ски и дъски за всички видове сняг и вълни те се впускат в търсене на прочутата японска снежна пудра и перфектни вълни, но най-вече се стремят да открият реалността на живота в Япония след Фукушима. „Искахме да придобием личен поглед върху ситуацията и реалността на ядреното замърсяване след трагедията и което е по-важно, да разберем какво мисли местното население за трагедията“, разказва Алине.
Тяхното приключение ги отвежда на няколко хиляди километра отвъд Хокайдо, на сърф, ски и къмпинг преживявания през планините до океана, в някои от най-слабо посетените и все още неоткрити кътчета на острова.

Боян Петров: „Битката за Нанга Парбат“

Пред много изпитания бе изправен тази година Боян Петров. Това лято той не само изкачи осмия си пореден и трети за сезона осемхилядник „Нанга Парбат“ (8126 м), а и буквално бе изправен пред прага на смъртта. Съни за пореден път показа на света, че възможностите на волята и целеустремеността са отвъд физическите граници и вече планира подготовката за следващите си експедиции, част от мащабния му проект „Българин на  14×8000”. До момента заедно с Нанга Парбат Съни има в актива си успешно покорените К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Гашербрум I и Броуд Пик.

A Pure Happiness

„Истинско щастие” е късометражен документален филм за живота в будистки манастир в покрайнините на Катманду, Непал. Той ви среща с монасите, които учат, молят се и живеят там, с училищния администратор, с директора, с момиче доброволец от България, което преподава английски език на децата, и с жената спонсор на манастира от Китай, която е открила целта в живота си. Филмът показва различните представи за истинското щастие и редицата начини да го постигнеш.

Life of a Mountaineer / Животът на един планинар

Премиерно представяне на „Дните“ на филма на свежото австрийско фрийрайд крю Bootsjungen, представящ красотата на Рила планина със спиращи дъха кадри, заснети в района на Мальовица и Рилските езера. Life of a Mountaineer / Животът на един планинар е най-новото филмово начинание на Bootsjungen Crew и целта му е да покаже на  света красотата на българската природа, в която момчетата буквално се влюбват. Голямо влияние върху незабравимите им преживявания оказва  топлото посрещане на местните хора и ценната подкрепа на планинския спасител Младен, който с радост споделя с тях над 50-годишния си опит в планината. Момчетата не остават равнодушни и към свободния дух на българите, красивите момичета и хубавата храна…

Експедиция Опашката на дракона - Патагония 2015-2016

В края на 2015 и началото на тази годиниа четирима български алпинисти – Мартин МАровски, Виктор Варошкин, Григор Вътев и Руслан Вакрилов прекараха два месеца в патагонските Анди с цел изкачване на някои от най-емблематичните върхове в света на техничния алпинизъм. След едномесечна борба с лошото време, в рамките на последния месец от експедицията българските катерачи успяха да направят първи български изкачвания на вр. Пойнсенот и перлата в короната на Андите – вр. Серо Торе. Освен тези две изкачвания Мартин Маровски и Виктор Варошкин прокараха и премиерен български маршрут по вертикалната стена на иглата Ел Мочо, постижение, което намери международно признание.

Мартин, Виктор, Гришата и Рус ще да разкажат на живо чрез презентация със снимки за своята експедиция и какво е да катериш по патагонските върхове в непрестанна надпревара с капризното време и непредвидимия вятър.

Хижа на годината

Конкурсът “Хижа на годината” се провежда за втора поредна година по инициатива на планинарския портал planinar.org и списанието за екстремни спортове, свободно време и алтернативен начин на живот 360°.

В първия етап от конкурса посетителите можеха да предложат до три хижи и заслони в планината, както и да дадат своите коментари относно местата за подслон. По броя предложения бяха определени кои са десетте хижи, продължаващи напред във втория етап. В първия етап се включиха 607 потребители, които дадоха своите предложения за до три хижи, достойни да получат призванието.

Вторият етап стартира в началото на месец юли. В него всеки можеше да гласува за фаворитите си сред десетте финалисти, като ги оцени по шестобалната скала съответно за гледки и близки забележителности; инфраструктура, условия за настаняване и поддръжка; храни и напитки; отношение на хижарите; цени. Оценяването на всеки от десетте финалисти можеше да става най-много по веднъж.

Събралата най-много гласове хижа ще бъде обявена по време на фестивала Дни на предизвикателствата.

Cycle 4 Recycle: Cycle Americas 2015-2017

Понастоящем Вячеслав Стоянов и Яна Меламед са някъде между 31-ви и 32-ри паралел в пустошта на Баха Калифорния, Мексико, навъртели внушителните 26, 000 км. от началото на експедицията. На миналите “Дни на предизвикателствата” ги намерихме на източното крайбрежие на общо 10,000км каране по начертания маршрут, който през 2015 г. стартира от Аляска.

За последната година те успяха да обиколят цялото източно-американско крайбрежие от Ню Йорк сити до Кий Уест, Флорида. Въртяха педали през южните щати до Тексас, а след това минаха през мексиканските пустини и Сиера Мадре Оксидентал ( мексиканската част на Скалистите планини).

“Прекосяването на Сиерата ни накара да осъзнаем, че света не е толкова голям в крайна сметка, просто ние, хората сме адски мънички. На върха на тази планина не се виждаше нищо друго освен сиера във всяка посока, до където ти стига погледа. Бяхме стъпили на гръбнака на света.”, разкриват емоциите си двамата герои.

В експедицията Cycle Аmericas Слав и Яна са едновременно пътешественици и изследователи. Изминавайки хиляди мили през невероятни ландшафти, те проследяват отношението на различни социални групи към производството и потреблението на горива и осъзнатостта на човека за ролята си в опазването на околната среда.

Вижте и чуйте повече от Слав и Яна на “Дни на предизвикателствата 2016”.

Adventure Sky Run: run to the sky

Какво е да си част от най-вълнуващото и най-високо планинско бягане на Балканите? Като състезател? Като организатор? Сред спиращите дъха планински пейзажи на Рила и красотата на българската природа се крие отговорът. Това е началото на първото състезание от подобен тип в България. Това е Adventure Sky Run: да тичаш към небето. Гледайте на Дни на предизвикателствата 2016!

Как рафтингът дава сила и кураж на деца в неравностойно положение.

Алтернативните спортове могат да бъдат полезни и за деца в неравностойно положение. Клуб Reflip доказва, че алтернативните спортове могат да бъдат практикувани от деца с различни здравословни проблеми. Деца с увреден слух и незрящи грабват греблата и се понасят с лодка на рафтинг лодка. Заниманията не спират само до тази категория деца. На лодките са и деца с тежки проблеми, заедно с техните родители. Хората от клуб Reflip не пестят сили за да дадат на деца в неравностойно положение надежда и увереност че могат да постигат не по-малкто от техните връстници. В тези занимания се включват и много доброволци.
Повече за тези човешки усилия ще научите на Дните на предизвикателството.

Репортаж BTV

УЪКРШОП АКАДЕМИЯ ПЪРВА ПОМОЩ

И тази година в рамките на Дните ще имате възможност да се включите в практическо обучение по оказване на първа помощ, водено от тримата млади лекари Витан Витанов, Александра Шишкова и Владимир Стоичков.
Мисията на екипа е да предостави по възможно най-достъпен, лесен, забавен и практичен начин всички онези умения и познания, които са Ви необходими, за да помогнете на вас, ваш близък или непознат изпаднал в беда.
Курсовете са подходящи за всички любители на планината, екстремните спортове и алпинизма, както и за всеки желаещ да усвои основни техники и познания, касаещи правилното оказване на първата помощ.
Събота, 12 ноември – Сърдечен масаж – техниката, която спасява човешки живот – Времетраене – 90мин – Лекция и практическа част- кардиопулмонална ресусцитация (КПР) на манекен
Неделя, 13 ноември – Травми при екстремните спортове – планинско колоездене, катерене, ски и планинско бягане – Времетраене – 90мин – Лекция и практическа част- обездвижване на горен и долен крайник, изготвяне на шина

Курсът е БЕЗПЛАТЕН за всеки, който има билет за Дни на Предизвикателствата.

ВАЖНО
За да участвате, е необходима регистрация – ТУК!
АКАДЕМИЯ ПЪРВА ПОМОЩ е във Фейсбук тук:
https://www.facebook.com/Academyfirstaid/?fref=ts

Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“ 2016

Българското Черноморие е дом на някои от най-зашеметяващите природни красоти и исторически забележителности в целия свят. Това лято то подслони и едно незабравимо приключение наречено Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“. Състезание, което подлага на изпитание волята и издръжливостта на всеки участник с 3 км плуване в открито море, 119 км планинско колоездене през най-древните гори на Странджа планина и 18 км планинско бягане в резерват “Ропотамо“. Една 140-километрова борба, с която да докажем на себе си, че носим лъвско сърце.
Вдъхновени от необятната красота и мистика на Странджа планина Сдружение „Лъвско сърце“ ще ни разкаже повече за това как се отглежда “лъвското сърце” и защо да се борим за мечтите си дори, когато единствената дума, която ги описва е “Абсурд!”. Очаквайте ги с боен вик на Дни на предизвикателствата 2016!
Лъвско сърце във Фейсбук
https://www.facebook.com/LionHeartUltra/

ДУНАВ УЛТРА 2016

През лятото на 2015 г. четирима българи атлети-аматьори взеха участие в едно нетрадиционно предизвикателство – да изминат 682-та километра на веломаршрута “Дунав Ултра” редувайки бягане и колоездене. За целта те трябваше да пробягат 40 километра, а останалите 642 км да изминат карайки велосипед – всичко в рамките само на 48 часа. Събитието, предизвика интереса на национални и локални медии с каузата си – популяризиране на Дунавския регион и велотуризма в страната.
За кампанията:
Дунав Ултра 3: River Monsters е трета поред кампания в подкрепа на веломаршрута Дунав Ултра. Кампаниите стартират през 2014 г. първоначално, като лично предизвикателство, но впоследствие прерастват в кауза, която намира широк отзвук и вдъхновява стотици, които вярват в потенциала за развитие на велотуризъм по поречието на река Дунав.

Тазгодишното предизвикателство ще бъде представено от създателя на веломаршрута Борис Бегъмов, фотографа Анастас Търпанов, документирал изпитанието в кадри, режисьора на филма Траян Велев и Радост Пенева – координатор на кампания Дунав Ултра 3: River Monsters.
Официален сайт: http://dunavultra.com/

Исландия: Пътешествие на два крака и много колела

„През ранния август 2015 г. напуснах дома си с идеята да посетя Исландия.  Не се качих на самолет, нито използвах ферибот. Качих се на градския транспорт до Околовръстното и оттам, на последната спирка на автобус 54, моето пътешествие започна. Преминах на стоп през цяла Европа и след пристигането си в Англия, хванах полет към мечтаната дестинация, каквато бе островът. Там прекарах два месеца сам, в търсене на различни гледни точки, изследвайки различни емоции, поставяйки си малки и големи цели и опит да ги осъществя.  Придвижвах се пеша и на стоп, спях в палатка почти всяка нощ, изживях камари от незабравими моменти – заслужаваше си, Исландия оправда очакванията ми.“

Така започва разказът на Саймън, който преминава 9700 км с бюджет от 7 евро на ден и прекарва 57 нощи в общо 49 локации в „хотел под звездите“.

Пътуването за него, като много други неща в живота, е нещо невероятно, но най-вдъхновяващата част са двете основни цели, които си поставя с него:

  1. Живей с колкото може по-малко без да бъдеш лишен от необходимото, но остави ненужното зад себе си. Проповядвам нискобюджетното пътуване от много време и държава с висок стандарт като Исландия бе добра възможност да докажа теорията си.
  2. Споделяй: Независимо от средството, дали чрез фотография, видео, писане, илюстрация или разказ – събрах много истории и изводи, които смятам, че си заслужава да бъдат споделени.

*виж повече за проекта на Саймън ТУК

Reel Rock Tour 11: Премиера на 5 вълнуващи филма от една обичана поредица!

На 12-тите Дни ще имаме изключителната възможност да видим Reel Rock 11 – вълнуваща документална поредица, събираща най-силните филми за катерене и приключения през годината в световен мащаб.
В рамките на 3-те фестивални дни ще бъдат показани премиерно за България и петте филма от поредицата . Между тях е и Dodo’s Delight с участието на специалните ни гости Нико Фаврез и Шон Вилянуева, който ще бъде представен лично от тях на живо в Аула „Максима“.
Основана през 2006 г. от уважавани филмови дейци Джош Лоуел ( Big Up Productions) и Питър Мортимър (Сендър Филмс), REEL ROCK FILM TOUR е считан за събитието на годината за глобалната катерачна общност. Reel Rock представянията са събития, обединяващи общността, наситени с много енергия, преминаващи отвъд филмовите прожекции. Те включват изяви на атлети и създателите на филмите от поредицата, награждавания, набиране на средства за различни каузи и страхотна парти атмосфера.

REELROCK 11: 5-те заглавия в детайл!
YOUNG GUNS
Запознайте се с новите лица на катеренето: 15-годишната Шаима Шираиши и 16-годишния Кай Лайтнер – лидерите на новото поколение, пренасящи спорта на ново равнище. Пътуване до Норвегия подлага уменията им на изпитание, Ашима пък прави опит да остане в историята с 15V боулдър проблем.
BOYS IN THE BUGS
Уил Странхоуп и Мат Сегал са катерачи на елитно ниво и „шматки“ на световно ниво. Смехът съпътства тяхната епично 4-годишна битка за изкачване на изключително труден с пукнатините си 5.14 маршрут високо в канадската дива пустощ на Bugaboos.
BRETTE
Последвайте изгряващия талант Брет Харингтон в глобалното й пътуване от родния град на гранитни скали в Скуамиш до големите стени на El Capitan и запомнящо се фрий солo в Патагония.
RAD DAD
Вълкът-единак Майк Либецки се отправя на пътуване до най-отдалечените кътчета на света, за да открие неизкачвани стени за покоряване. Когато Майк става баща, той е изправен пред ново предизвикателство: да съчетае приключенския живот с ролята на родител. В същото време той е на път да спечели нов партньор в експедициите си.
DODO’S DELIGHT
Веселяците Нико и Шон ни въвличат в динамично ветроходно приключение: музикално пътешествие в открито море и покоряване на нови неизкачвани стени. Съучастниците им – Бен Дито, братът на Нико Оливие Фаврез и достолепният капитан Ревърънд Боб Шептън на борда на култовия кораб Dodo’s Delight.

Reel Rock Film Tour Online
https://fest.reelrocktour.com/

"От Мон Визо до Брегалия"

През 2016 г., в рамките на проекта „Отвъд Планината“, посетихме някой непопулярни алпийски върхове, като Мон Визо 3841м, Пиц Кулидж 3756 м, Пиц Кеш 3418 м, Аржентера 3297 м. Отскочихме до Кастор 4226 м и Полукс 4092 м. Отделихме време и на атрактивния Пиц Бадиле 3308 м и се забавлявахме много с пътуването на стоп през високите проходи в планината.

От това приключение, продължило близо три месеца, ще видите кратка видео-импресия, включваща по-екстремните и емоционални моменти.

уебсайт от: Hlebarov.com