Програма 2019

Дни на предизвикателствата – фестивалът,  който събира в София изследователи и пътешественици от цял свят, ще отбележи тази година своето 15то издание.  В трите вечери на събитието отново ще видим, чуем и съпреживеем приключения от различни точки на света, ще се насладим на красотата на природата и ще говорим за начините за нейното опазване.

Към момента гостите, потвърдили участие, са Christophe Dumarest – гид и алпинист с впечатляващи изкачвания в Алпите и в други части на света; Evrard Wendenbaum – документалист, алпинист и изследовател на дивата природа на Мадагаскар, Гренландия и Индонезия; и ултрамаратонецът Dion Leonard. На сцената  на събитието ще видим и някои от най-новите филми, подпомогнати от Patagonia, Red Bull и други големи марки, както и индивидуални продукции на като тази на Antoine Girard за неговия полет с парапланер над  Каракорум.  Владимир Павлов ще разкаже за премиерното си сноуборд спускане от вр. Манаслу, а Виктор Варошкин, един от първите лицензирани алпийски водачи у нас, ще сподели какво е да бъдеш член на може би най-елитната организация на гидове в света. С кратки видео разкази ще се включат и някои успешни  катерачки и алпинистки от Балканите като Алекс Тоткова. Думата ще имат и водещи планински водачи, спасители, катерачи и алпинисти, професионалисти във ветроходството и организатори и участници в така популярните вече ултрамаратони, състезания по планинско колоездене. Координатор за участие от България е познатият на всички ни Александър Серафимов.

На 2 декември във Френския институт ще се проведе конференция на тема биоразнообразието и заплахите пред него в световен мащаб.  Акцент в събитието ще бъдат филмите на френския фотограф и изследовател Еvrard Wendenbaum. Eдно от неговите най-нашумели негови заглавия е China Jam с участието на Sean Villanueva и Nicolas Favresse, a излезлият през миналата година филм Scoresby включва спиращи дъха кадри от експедиция с каяк в Гренландия. Същинското откриване на Дните ще се състои на 3 декември в познатата ни вече Аула Магна на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Съпровождащата фестивала фотоизложба на тема „Дива природа и биоразнообразие“ ще бъде предизвикателство както за фотографите, така и за журито.

“Дните на предизвикателствата” се организират със съдействието на Френски институт – София,София- европейска столица на спорта“, „Нисан – България“, „Veolia – Софийска вода“,“Фотопавилион“, магазини „Стената“ и Агенция „Одисея-ин“, както и всички наши приятели и гости, които ще се качат на сцената на фестивала или ще се включат със свои снимки, разкази и преживявания.

За контакти: alexander.serafimov@gmail.com, konstantin@stenata.com.

Oчаквайте скоро подробна информация за програмата и гостуващите атлети.

уебсайт от: Hlebarov.com