Не е роден дори на брега на езеро. Не се е снимал нито в Карибски пирати, нито в Индиана Джоунс, но носи по нещо, и то съществено от харизмата на главните им герои – характера на самотен вълк, готов да се справи с най-големите изпитания, за да задоволи свръхестественото си любопитство към океана, към света.

Short листата на неговите постижения e повече от впечатляваща. Дали можем да си представим прекосяване със спасителна корабна лодка на Атлантика, по пътя на каравелите на Колумб, на диета със … зоопланктон, или още по-щурото прекосяване на Тихия океан от Лима до о-в Фиджи – 100 дни, 8300 морски мили пак със спасителна лодка. През 1979-1981 г.  за точно 777 дни, прави първото си околосветско плаване – от Созопол до Созопол, 42000 морски мили, заедно с жена си Джу и 6 годишната им дъщеря Яна, на борда на яхта “Тивия”.

Преди 30 години, през 1988 г., Дончо влиза в аналите на световното мореплаване, със самотната си околосветска обиколка с яхтата „Тивия“ – 164 дни от Буенос Айрес до Буенос Айрес. Какво прави това постижение значимо? Плаването е без спиране в нито едно пристанище, през зимата и преминава изцяло на юг от „най-горещите“ – ревящите ширини на юг от 40тия паралел в Южното полукълбо. Въпреки огромния заснет материал, филм за това феноменално пътуване с „Тивия“ не е произведен и до днес.

Между океани и морета, работа в телевизията, книгите и участие в политиката, цял живот Дончо живее като щастлив корабокрушенец и винаги стига до спасителния бряг. Този 4-ти декември 2018 г. ние – публиката на Дни на предизвикателствата, ще имаме огромната привилегия да бъдем неговия нов бряг. Ще посрещнем един изключителен българин, носещ в себе си цялата мъдрост и история на безбрежния океан и неугасващия дух на приключенеца.

Дончо Папазов, зодия Риби, роден през предвоенната 1939 г. в София!