Специалните гости на Дни на Предизвикателствата 2013

Антоан льо Менестрел

Антоан льо Менестрел, познат на всички фенове на вертикалните игри, е роден през 1962 г. в Париж. Посвещава се много рано на катеренето, което е култ в семейството му.

Антоан е сред тези, които правят възможен „бума” на катеренето в Европа в началото на 80-те.
Той е автор на първото в света солово 8А – „Откровение” („Revelation“), който за времето си е и най-трудният тур във Великобритания.
През 1986 г. прокарва втория тур категория 8В на скалите на Биукс, познат сред катерачите под името „Розата и вампирът”, както и първия тур 8С „Ravage“ в Швейцария. На следващата година Антоан става първият катерач, преминал тур с трудност 8А онсайт (от пръв поглед).

Истинска „анти-звезда”, Антоан отбягва журналистите и медийния шум. През 1991 г. става първият дипломиран съдия-откривател на маршрути за спортно катерене и създава професията като такава, поставяйки основите на обучението на национално и международно ниво.

Спектаклите на Антоан льо Менестрел включват артистично катерене по сгради, спускане по въже, преминаване от една сграда на друга, като акцентът не е върху акробатическите и технически възможности на съвременното катерене, а представяне на някаква тема, сюжет, най-често свързани със самата сграда.
Основен принцип на Менестрел по време на спектаклите е да не поврежда фасадата при движение по нея и при закрепване на въжетата. Дори еспадрилите, с които се катери, са с бяла гума на подметката, за да не оставят следи.

Ник Бълок

Ник е кълбо енергия, постоянно в движение, катерейки, тичайки, тренирайки ,все пак винаги готов за някоя яка шега. Ден на скалата с него е гарантирано забавен и никога без приключения.
Започва да катери през 1993г, докато работи като инструктор по физическо възпитание  във затворите. Това е била тежка работа, но пък давала възможност на Ник да се справя с трудностите на съвревменното алпийско катерене и го тласкала напред в един необичаен катерачен стил на живот. Ник напуска работа в затворите през 2003г, по което време вече е напълно въвлечен в катерачните среди.
Когато не е далеч по експедиции, най-вероятно ще го намерите в Северен Уелс. Мястото е удобно, заради вълнуващите традиционни маршрути, като събира впечатляващо количество Е7 –ци, осбено на Тhe North Stack wall на Gogarth. Катери някои нови маршрути в района, включително All the Pretty Horses E6 6b на Тhe Equestrian Walls в Porthllechog  и Blood Meridian E6 6a на скандалният Stigmata Buttress в Craig Dorys.
Ник не се отпуска и когато се захваща със зимното катерене. През  2006 той прави премиерно изкачване на Cracking Up IX и Travesty VIII на Clogwyn Du, след което, на север от границата премиерно изкачва Avenging Angel VII8 в Ben Nevis.
През последният корав зимен сезон той прави заначителни неща в Уелс и Шотландия с редица премиери и трудни повторения. Изкарва доста време по заръзналите водопади навсякъде по света, отбеляваики безбройни WI 6 като Sea of Vapours  на Bow Valley в Канада и Dame du Lac близо до Mорзин във Франция.
Ник показа своята класа и на големите маршрути. Неговите  алпийски рекорди са изключителни, особено в долината на Шамони, където прави премиери на Border Line ED3,VII 8 на the Sans Nom и на Omega ED3, VIII 8 на Petite Jorasses, както и цял сноп от повторни изкачвания като Beyond Good и Evil ED3 на северната стена на the Pelerin.
Ник е участвал в повече от 20 експедиции на отдалечени места като Перу, Непал, Пакистан и  Индия, събирайки много премиери, включително  Fear and Loathing ED3 VII 6+A2  на Jirishanca в Перу, Central Buttress Direct ED2 VII 7 на Quitaraju в Перу. Освен това за 5 дни изкачва в алпийски стил ED+Central Spur от Chang Himal в Непал.
И въпреки това което сте чели ,животът на Ник не е само катерене.Той все още намира време да пише. Прочетете една  от неговите статии на www.ukclimbing.com

Филип Лхамсурен

Филип Лхамсурен е наполовина монголец, наполовина българин и от деветгодишен обикаля света. Живял е в пансион в Смолян, в бежански лагер в Китай, в монголската степ и из улиците на София. Стига до Френския чуждестранен легион, а след това и до Панама като част от проекта „Сървайвьр”. Загубил рано родителите си и всякаква представа за национална принадлежност, той се превръща във вечен пътешественик, но вместо фотоапарат и раница предпочита да носи със себе си нож и тефтер.
Ето няколко думи за Филип от самия него:
 „Като начало, за да стане ясно, аз не се занимавам с екстрим. Макар и да съм бил в Чуждестрания легион, преди да насоча оръжие към някого, преди да нараня, се спрях. Директно никога не съм спасявал човешки живот, но няколко пъти съм виждал как се прави, и няколко пъти мен са спасявали. Не се смятам за много смел човек, но има много увлекателни неща които съм изпитал и съм разбрал, че са по-силни от самият страх. Не вярвам в идеалите на съвременият свят. Никога не съм имал предпочитания към определен сезон, географски пояс или отбор по футбол. Не се смятам за спортист, но умея и обичам да се движа с различна скорост, по всякакъв начин, терен и повърхност. Макар и до скоро въобще да не карах колело, и да не умеех да работя с катерачен инвентар, преодолявам всеки труден пасаж единствено с дълбоката любов към приключението. Това което разбрах на скоро е, че винаги съм бил на път към добрите приятели, просто се случи да се срещнем преди година и днес споделяме една обща любов към природата, вкуса на живота, действието и приключенията.
Вярвам, че доброто трябва да има юмруци. Не се отказвам от идеите си, даже когато няма надежда, не изключвам нито един вариант за развитие на събитията, и все пак не зная как ще завърши всичко това. Във вярата си аз съм будист, но не и религиозен.
В сърцето и кръвта съм номад, по душа скитник, което много ми помага да понасям пътешествията! Зная, че верните думи в неподходящ момент са неверни. В натурата ми е да мълча. Вярвам, че човек трябва да вае живота с ръцете си. Не обичам инертността, своя егоизъм и държавните граници.”

Акцентните пълнометражни филми на фестивала 2013

Valhalla /Patagonia/

Отвъд екстремните спортове, с тотално уникалните стил и структура на Валхала, вие ще видите дръзкия нов поглед към скиорските филми, взривявайки границите на стила, отваряйки очите и разтапяйки сърцето на всеки любител на историите.

Със ски и сноуборд каране, допълнено с по-разказвателен подход от по-старите ни филми, а може би и от който и да е ски филм до сега, ще последваме бягството на един човек в Северната гора, неговото пътуване към удовлетворението, разбирането и любовта в едни от най-дълбоките снегове на земята.С вълнуваща история и герои, размазваща ски и сноуборд планинска кинематография, Валхала е ярка експлозия от цвят, стил, сняг и носталгична душевност.

С участието на : Eric Hjorleifson – Cody Barnhill – Carston Oliver – Zack Giffin – Pep Fujas – Kye Petersen -Johan Olofsson – Adraon Buck – Ryland Bell – Josh Dirksen – Aidan Sheahan – Molly Baker – Forrest Shearer – Taro Tamai – Stephan Drake – Eliel Hindert – др.

NORTH OF THE SUN

Inge Wegge и Jorn Ranum прекарват девет месеца на изолиран и ненаселен залив на отдалечен арктически остров в Северна Норвегия, изправени пред широкия Атлантически Океан.
Те построяват бунгало от дървета и материали, изхвърлени от океана по брега. Ядят храни с изтичащ срок на годност от магазините, които иначе биха били изхвърлени . Двете момчета взимат със себе най – необходимото – сърф дъските си.
Най-голямата мотивация за арктическото приключение е точно отдалеченият залив, защото крие добре пазена тайна – едни от най-добрите сърф вълни в света.