Дните през годините

Възникнали през 2005 г. като приятелски срещи в „Дома на киното“ между пътешественици, алпинисти и планинари, постепенно през годините „Дни на предизвикателствата“ се трансформираха във форум за обмен на най-високите постижения в областта на алтернативните спортове – катеренето, алпинизма, извънпистовото каране на ски, планинското колело, спелеологията, парапланеризма, ветроходството, гмуркането, карането в бързи води и каяка и разбира се Негово Величество пешеходния туризъм. Задължително със силно българско и международно присъствие – през годините гости на фестивала са били имена като Ник Бълок, Антоан Менестрел, Дани Андрада, Курт Алберт, Ману Кордоба, Силвия Видал, Филип Жак, Лео Холдинг, както и всички родни имена в екстремните спортове .
За едно десетилетие „Дните“ вдъхновиха хиляди активни и отворени към света хора у нас да си поставят високи цели, да предизвикват границите си, да се усъвършенстват и разширяват хоризонтите си. Приемайки това послание като сериозна отговорност, екипът на „Дни на предизвикателствата“ се фокусира върху това да популяризира от тази трибуна активния и здравословен начин на живот в хармония с природата, екологичните практики и ключови граждански инициативи, насочени към подобряване на природната и градската среда. Наред с постиженията на изявени атлети и зашеметяващи експедиции на смели пътешественици, „Дни на предизвикателствата“ представят програмите на най-активните екологични НПО („Прозрачни планини, „Българска фондация Биоразнообразие“, WWF, Greenpeace и др.) за противодействие на климатичните промени, опазване на биоразнообразието в защитените територии, почистване и съхраняване на природните паркове, намаляване отпечатъка на човешката намеса в природата чрез разделно събиране и рециклиране на отпадъци, екологично придвижване с помощта велосипедния транспорт и др.
11-то издание (2015 г.) ще отдели специално внимание на бележещото възход планинско бяган, което ще бъде представлявано от френския шампион Жолиен Шорие и родния рекорден бегач и ориентировач Кирил Николов-Дизела. Думата традиционно ще имат и много заклети пътешественици и големи имена от световната сцена. България има нужда от хора със смели идеи. Срещнете се с тях, почерпете от техния екстаз, станете част от този празник на приключенския дух!

уебсайт от: Hlebarov.com