Култовата личност и легендарен фрийрайд скиор Глен Плейк е събитие сам по себе си, и без съмнение ще превърне тазгодишното издание на Дните в запомнящо се преживяване. Разпознаваемият му профил, ярко боядисаният пънк гребен – личната му запазена марка, и изключителните му умения в спорта отдавна са му запазили заслужено място в залата на ски славата (буквално – постиженията на Глен му осигуряват присъствие в US National Ski Hall of Fame през 2011).

Израснал край езерото Тахо в Калифорния, Глен се зарибява по ските покрай учителя си в трети клас, който използва трик от филма Ski the Outer Limits (1969) като пример в урок по математика. Изведнъж всичко си идва на мястото – Глен вижда връзката между карането на ски и заобикалящия го свят, и осъзнава, че в пързалянето върху сняг се крият много по-дълбоки сили, отколкото би могъл да предположи. И че веднъж отдал им се, животът му никога няма да е същият.

Доказва го в следващите 30 години от кариерата си. Глен Плейк се налага като един от най-даровитите скиори – пионер с изключителни постижения в екстремните ски и участия в някои от най-култовите филми. Сред тях са Maltese Flamingo (1986) и The Blizzard of Aahhhs (1988), License to Thrill(1989), творенията на Уорън Милър Journey (2003), Impact (2004) и Higher Ground (2005), както и запомнящият се Steep от 2007.

Уменията си, придобити в планините Сиера Невада, Глен доразвива по стръмните склонове над Шамони, където прекарва голяма част от времето си от 80-те насам и където усвоява тънкостите на екстремните спускания. Автор е на множество първи спускания в Европа, Япония, Перу, Хималите, Северна Америка, а един от най-големите му успехи няма нищо общо със ски постиженията – Глен Плейк е сред оцелелите в смъртоносната лавина, помляла лагер 3 в подножието на хималайския връх Манаслу през 2012 година и отнела живота на 11 алпиниста. Сред тях са и част от групата на Глен, чиято цел е спускане на осемхилядника със ски без употребата на кислород.

“Ските са единственото нещо, което наистина имам. Искам да кажа, имам жена ми Кимбърли, имам някакви вещи, имам здравето ми, имам всички тези блага; но единственото нещо, което наистина имам, са ските. Дори да нямах здравето си, жена си, пак щях да имам ските.”

Още от самото начало на професионалната си кариера и до днес, Глен Плейк е отдаден не само на собственото си развитие като екстремен скиор, но и на развитието на спорта като такъв. Участва в разработването и тестовете на продукти, които да подобрят нивото на сигурност и представяне, води лекции и обучения, за да повиши интереса и познанията за зимните спортове, и не се е спрял да пътува и да кара. Искрено се надяваме зимата да ни изненада по-отрано тази година, за да имаме шанса да го видим в действие по българските планини, но дори и само да си поговорим и да чуем на живо зашеметяващата му история и да се докоснем до изключителния му опит, ще ни бъде предостатъчно!