Акценти към Програма 2018

 

Тито Томази:

приключенец на колело или артист на гребена на вълната? Всичко в едно!

Родом от Ница, Тито Томази израства, заобиколен от пионерите на френското планинско колоездене и прочутите стръмни, супер трудно достъпни пътеки на юг. Потапянето му в тази среда вдъхновява страстта му към планинското колоездене. В началото той взема участие в крос-кънтри състезания, а по-натам и в ендуро надпревари, когато дисциплината става популярна след 2000 година. Той обаче бързо осъзнава, че не би искал да ограничава разнообразните си спортни активности с етикети. Алпийските пътеки го интересуват повече от велосипедните паркове и желанието да изследва нови територии и да открива нови планини и чужди култури е това, което го мотивира. Той прекарва толкова време на колелото си, колкото рисува или сърфира. Тито  се завръща със зашеметяващи пътеписи от пътуванията си, които сам нарича поклонения,  под формата на рисунки, снимки и спиращи дъха видео материали.

Атлет на Julbo, Тито Томази споделя своето партньорство с компанията така:
Ценностите на компанията са в абсолютен синхрон с моите – изследване на света от зора до залез и споделяне на жаждата за приключения. Пътуването се превърна в начин на живот за мен и съм бил в четирите краища на света – Непал, Кабо Верде, Индонезия, Европа, Южна Америка, Киргизтан – защото успях да събера всички свои страсти на едно място и имам късмета да си изкарвам прехраната благодарение на тях. Ето защо живея живота си пълноценно и приканвам другите да ме последват като споделям пътуванията си.”

Tito Tomasi @ Julbo

https://www.julbo.com/en_ca/team/tito-tomasi 

Официален сайт

http://titotomasi.fr/

Facebook

https://www.facebook.com/titovivelavie/

 

 

THE DAWN WALL – ПРЕМИЕРА

През януари 2015 г. американските скални катерачи Томи Калдуел и Кевин Йоргесън завладяха света с усилията си да изкачат THE DAWN WALL, привидно невъзможен за превземане на 3000 фута гладка гранитна скала в Националния парк Йосемити, Калифорния. Двамата живееха на стръмния вертикален масив в продължение на седмици, възпламенявайки по този начин  вълна от медийно внимание във всички части на света.

Но за Томи Калдуел, The Dawn Wall е много повече от изкачване. Това е кулминацията на живота му, определена от мисията  да преодолее всички свои житейски препятствия. На 22-годишна възраст чудото на катеренето е заловен като заложник от бунтовници в Киргизстан. Той успява да се освободи, но скоро след това загубва показалеца си при злополука. Въпреки това, той има волята да се върне по-силен от всякога. След като и бракът му се разпада, Томи Калдуел търси изход от болката като се фиксира върху най-голямата си, невероятна на пръв поглед  цел – свободното изкачване на Thе Dawn Wall.

Томи е буквално обсебен от идеята  – със седмици, месеци и буквално години  систематично проучва и опитва възможни линии, които да го изведат до евентуален успех, който до този момент е абсолютно немислим за познавачите, но неговата амбиция е да го направи достъпен поне за следващите поколения катерачи.

Цели 7 години изминават, докато заедно със своя партньор Кевин Йоргесън Томи най-после е близо до успеха. След 19 дни живот на вертикалната скала, двамата правят първото историческо изкачване на Еl Cap на 14 януари 2015 г.

На 14-тите Дни на предизвикателствата The Dawn Wall ще бъде представен за първи път в България като част от световната премиерна вълна тази есен, под режисурата на от един от най-уважаваните филммейкъри в създаването на катерачни и приключенски филми, с над 20-годишен опит – Josh Lowell.

 

 

Ултрамаратонецът Краси Георгиев:
Да бягаш с кауза

 

36 часа бягане, 55 часа бягане, затягане на коланите, ставане от столовете… За по-малко от година ултрамаратонецът Краси Георгиев ни показа по толкова много начини, че бягането не е просто спорт, а начин да се отправят важни послания и да се променят съдби. През януари той бяга в продължение на 36 часа по пътека в столичен мол, набирайки средства за спортни лагери на онкоболни деца. Оригиналната кампания привлече огромен обществен и медиен интерес, както и немалко дарения. Чрез нея до много хора достигна и посланието, че с повече упоритост и спорт могат да се постигат големи цели. Понеже изглежда 36 часа му бяха малко, в края на септември Краси отправи към себе си и всички, които го подкрепят ново предизвикателство със същата кауза – този път часовете бяха дори повече – 55, а мястото – Пловдив. С двете си кампании той успя да помогне на много деца, борещи се с тежко заболяване, да продължат да побеждават, и то не само срещу болестта, а и в спорта. Ултрамаратонецът успя да въвлече много хора в каузата си, мотивирайки ги да спортуват и да помагат. Друга важна кауза, зад която Краси застана, е свързана с хората “закотвени” пред компютрите. Той е сред инициаторите на новата програма “Chair UP” за “раздвижване” на офисите. Тя стартира през месец май с пилотното си издание “Fasten Seat Belst” в бизнес център с над 2 400 служители, които бяха мотивирани да започнат да се движат повече и то не къде да е, на работното си място. Инициативата вече спечели награда и беше отличена като една от най-иновативните идеи за годината и работата по нея продължава. Продължава и мисията на Краси да мотивира все повече хора да правят положителни промени в живота си, насочвайки се към движението и здравословния начин на живот.

 

 

IFMGA – Пътят на гидовете

Презентация и дискусия по темата за алпийското водене в България и по света. Смятаме, че тя е важна за всички, които желаят да поемат по пътя на гидовете като такива, както и за всички потребители на техните услуги. Презентацията ще проследи:

  • Възникването и историческото развитие на IFMGA – федерацията, която създава и регулира най-елитните гидове в света.
  • Настоящето състояние на професията по света и у нас.
  • Бъдещите перспективи за България в контекста на EEMGA – младата източноевропейска асоциация, която първа предложи устойчив път за развитие на алпийските водачи в източна Европа.
  • Въпроси & Отговори

Презентатори:

Георги Георгиев – Черния – IFMGA

Георги Пенев – IFMGA

Виктор Варошкин – IFMGA

A Land Shaped By Women – ПРЕМИЕРА

 

България ще бъде сред  първите страни в Европа, където премиерно ще бъде представен „a land shaped by women”, най-новият кино проект  на Ане-Флоре Марксер и Алине Бок. Филмът, вече високо оценен на редица фестивали, представя по запомнящ се начин пътешествието на две дами – фрийрайд шампиони в Исландия. Двете прекосяват страната с ван, опознавайки прелестната й северна природа чрез приключенските спортове, по които са луди – сърф и сноуборд. По пътя те срещат вдъхновяващи жени от Исландия и изследват техния начин на мислене, в една държава с богата традиция и специален статут на равенство между половете.

Професионалните състезателки по сноуборд , които през цялата си кариера се е налагало да се борят за равенство  в един спорт, доминиран от мъже, искат да проникнат дълбоко във вижданията и нагласите на исландските жени като комбинират проучването си с любовта си към планините и вълните.

Филмът поставя  равенството на половете в центъра на повествованието, разказът се отличава с подчертано женски почерк.  По пътя си двете главни героини се срещат с дама адвокат по човешките права, която спомага за промяна в конституцията на Исландия за повече равенство. Разказват ни и за първата исландка, изкачила Еверест, също и за първата сърфистка на Исландия, основала и собствен аутдоор бранд, както и с поетеса, чийто стихове, засягащи темата за отношението към днешната  жена, дълбоко ги развълнуват.

„По време на пътуването си се натъкнахме на безспорни  доказателства за едни от най-сериозните казуси, свързани с темата за жената в съвременното общество“, разказват Ане-Флоре и Алине Бок.

Исландия, освен страна с едни от най-пленителните пейзажи в целия свят, страхотен терен за сплитборд, незабравими сърф сесии и преходи под най-прелестното северно сияние,  е и държава, изиграла сериозна роля в модерната история на равенството между половете. Исландия е първата страна, избрала жена за президент въз основа на равни избирателни права и вече 9 години оглавява класацията на Обединените нации по индекс на равенството между половете.

ОНЛАЙН

Web

http://alandshapedbywomen.com/     https://www.facebook.com/alandshapedbywomen/

Aline Bock

https://www.facebook.com/bock.aline/

Anne-Flore Marxer

https://www.facebook.com/annefloremarxer/

 

От Аляска до Аржентина на колело

 

За 1086 дни експедицията Cycle4recycle измина 49,000 км. в Северна и Южна Америка. Екипа се състои от двама души: Яна и Слав. Със смехотворния си бюджет от 1000$, те стартираха от най-северната точка, свързана с път в Аляска и стигнаха до най-южната точка в Аржентина. От eкспедиция с благородна цел, това приключение се превърна в начин на живот, мислене и усещане. Проекта Cycle4recycle е свързан с проучване на изразходването на земните ресурси и превръщането им в купища боклук, както и промотирането на колелото като най-удобен и природосъобразен транспорт за града.

Пътуването на колело е различен вид приключение. Това е най-добрият начин да се сблъскаш с претенциите и капризите си, да се само-опознаеш и превъзпиташ. Най-сигурният начин да оцениш простите неща в живота и да се научиш на благодарност. Научаваш как да се грижиш за себе си и да оцеляваш. Разбираш, че когато е трудно просто трябва да продължиш напред, ако ще и срещу вятъра.

За толкова много дни могат да минат какви ли не мисли на човек, започнал да преоткрива значението на думата „свобода“. Но най-важната и скъпа от тях е „Света е прекрасен, хората са добри, а слънцето топли нежно, където и да си!“

 

WIND2WIN Challenge: От Дуранкулак до Резово с уиндсърф

Този септември двама смели български сърфисти предприеха уникално предизвикателство. Илияна Стоилова и Йоан Колев, познати от сърф училище Акаша,  изминаха с уиндсърф разстоянието от Дуранкулак до Резово. Пътешествието, своеобразен морски вариант на маршрута “Ком – Емине”, бе в подкрепа на екологична кауза – „Черно море, свободно от пластмаса“. Общо около 300 км между най-северната и най-южната точка на българското Черноморие те измина за 2дни и половина,  две или средно по около 8 часа и половина дневно на вода.

Постижението изискваше огромна физическа сила, но по-важна бе идейната мисия – целта бе да се привлече общественото внимание върху пластмасата като замърсител, опазването на морето и въобще на водите.

Илияна и Йоан бяха придружавани от моторна лодка, на която двама биолози вземаха проби от водата и наблюдаваха морските обитатели. Големи приятели на начинанието се оказа делфините – често те придружаваха пътешествениците.

Какво им костваше да се справят и какво предстои? Двамата ще ни разкажат на Дните.

 

ZABARDAST – Фрийрайд експедиция в Пакистан – ПРЕМИЕРА

Най-новият филм от майстора на фрийрайд жанра Жером Танон (The Eternal Beauty of Snowboarding). Съкровеният пътен дневник на една невероятна фрийрайд експедиция в Пакистан от пролетта на 2018 г. през сърцето на планинската веригата Каракорум в търсене на най-красивите върхове за свободно ски спускане и алпинизъм . Едно приключение толкова отдалечено, толкова високо, толкова рисково, че  и най-малката грешка е недопустима. За около пет седмици, петимата смелчаци Томас Делфино , Лео Тайефер, Зак Милс, Яник Грациани, Елиас Мийеру и Жером Таноннавлизат все по-дълбоко и по-дълбоко в дебрите на Пакистан, теглейки шейни, пълни с храна, палатки и слънчеви панели през гигантски ледници. Групата  от фрийрайд скиори и алпинисти прекарват седмици над ледника Панма, около прохода Скамла и ледниците Сим Ганд, Сноу Лейк и Биафо. Едно стопроцентово екстремно приключение.

Bonington: Mountaineer – ПРЕМИЕРА

Историята на най-обичания британски  алпинист, Сър Крис Бонингтън, заснета в биографичен филм от Кийт Патридж и Брайън Хол с участието на самия Бонингтън. От годините на скално катерене във Великобритания , към визионерските изкачвания  на високите върхове на Хималаите: това е един разказ за едновременно забележителния и трогателен живот на една от най-големите личности на нашето време.

Под редакционното ръководство на самия Бонингтън, филмът се фокусира върху най-сериозните и значими експедиции в дългогодишната му катераческа кариера. “Bonington: Mountaineer” на практика  е урок по история в авангарден британски алпинизъм през “златния” му 30-годишен период. Един период, който не е лишен от трагични моменти и тежки изпитания, пред които тази генерация алпинисти е изправена.  Сълзите почти не пресъхват от очите на Крис Бонингтън –виждаме как той губи приятел след приятел в планината. Въпреки загубите, които преживява, Бонингтън никога не губи приключенския си дух – и след изкачването на Еверест с норвежката експедиция на Арне Наес през 1985 г, той се чувства свободен да се катери заради чистата радост от катеренето – нещо, което прави и до ден днешен, както можем да видим от невероятното изкачване, което прави на 80-годишна възраст на масива Old Man of Hoy.

Един филм за една от най-необикновените и приключенски  съдби на човек, спечелил въображението и респекта не само на алпийските общности, но и на широката общественост. През 1996 г. Крис Бонингън е посветен в рицарско звание за своите заслуги в алпинизма, 8 години е Президент на съвета за националните паркове и в момента е почетен не-изпълнителен председател на марката спортна и алпийска екипировка Berghaus.

 

Алпамайо – на инат

 

Някъде, между джамборето на Хуараз, безлюдието на скални обекти пропити с дъха на Инките, и една долина, в която лудите крави царуват, два челника и едно българско знаме чертаят своя път по бялото платно на Алпамайо.

Стратегията е нетипична. Историята потъва в мрак. А на няколко метра под върха, часовникът отброява опасност докато лъчите разпукват обедното небе. Едно истинско приключение с послевкус на опит и Нутела.

 

 

 

И ОЩЕ…И ОЩЕ…И ОЩЕ…И ОЩЕ…И ОЩЕ…И ОЩЕ…И ОЩЕ…И ОЩЕ… 😉

уебсайт от: Hlebarov.com