Акценти към Програма 2019

Еврард Венденбаум

Между професията на планинския водач, алпиниста, и учения – глациолог, и убеденият природозащитник

Между професията на планинския водач, алпиниста, и учения – глациолог, и убеденият природозащитник, Еврард Венденбаум намира своя път в живота във фотографията и документалното кино, посветено на приключенията и изследването на някои от последните кътчета дива природа на планетата. Роден е през 1979г във Франция. Завършва Науки за Земята в Гренобъл, и Кино-документалистика и антропология във Висше училище по науки за човека към Сорбоната. За последните 20 години, опитва премиерно спускане със сноуборд от връх Аконкагуа, премиера със ски в масива Фиц Рой в Патагония, катери в националните паркове на американския Запад, и Йосемити, като преминава тур и по Half Dome и El Capitain, катери в индийските Хималаи и прави премиера по западния ръб на Транго в Пакистан, прави свободно преминаване и на стената на Салто дел Ангел, във Венецуела, катерене на блок в Индия, премиера в Киргизстан на връх Кизил Аскер. Има огромен опит и в каяк и каньонинг и планинско колело на о-в Реюнион и на о-в Мадагаскар. А през последните 4-5 години най-често пребивава в Гренландия и Мадагаскар – където прави по-малко от всичко това. През 2001 г. дори кръстосва планините на България.

Следвайки своя път, през 2009г. Еврард основава Сдружението https://www.naturevolution.org/ – проект целящ да спечели подкрепа за изследване на застрашеното световно биоразнообразие и неговото опазване. Особено впечатляващи се неговите експедиции в труднодостъпните планини Makay в сърцето на „червеният“ о-в Мадагаскар, където, той е първият учен и фотограф, който успява да проникне. На тази планина и нейното световно значимо биорзанообразие и археологически находки са посветени множество негови филма. За нея Еврар ще ни разкаже лично.

Създадените от него филми се излъчват по най-известните световни канали за документално кино. Най-награждаваният сред тях е China Jam, който проследява неговата катерачна авантюра по стената на Кизил Аскер (5842м), в компанията на познантите ни Никола Фаврес и Шийн Вилануева, в планините на Киргизстан през 2013 г. 

15то издание на „Дни на предизвикателствата“ се явява продължение на „Дни на френското планинарско кино”, 2017г. Този път наш водещ гост ще бъде жизнерадостният гражданин на света, Г-н биоразнообразие, Еврар Венденбаум, а в рамките на 4 вечери, от които една откриваща във Френския институт – на 2 декември 2019г, ще имаме удоволствието да се запознаем с някои от неговите най-силни филмови заглавия, съпроводени от неговите коментари. Еврар е  член на “Société des Explorateurs Français” и заклет привърженик на екотуризма. 

Още за нашия гост на :

www.evrardwendenbaum.com  https://fr.wikipedia.org/wiki/Evrard_Wendenbaum

CHRISTOPHE DUMAREST

Christophe Dumarest е роден в подножието на Алпите, в Анеси, през 1980 г. Както сам казва за себе си, роден е в раница, проходил е на ски на 2,5г, а на 10 години вече е качил своя първи 4000 м връх в Алпите, следвайки семейната традиция. Продължава с  приятелите от клуба и Френската федерация за планина и катерене FFME. Катери с ядрото на новия френски елит в катеренето, но не пропуска и поканите на някои от своите кумири – Валтер Бонати, или Патрик Габару, с когота прави премиера по северната стена ан Гранд Жорас, южната на Мон Блан. През 2009 г. този път естествено го извежда до диплома на професионлен гид.

Има в актива си впечатляваща колекция от изкачвания на трудни стени и премиерни маршрути по най-известните върхове в света : 

Сфинксът и „Cruz del Sur“ в Перу, зимно преминаване на « Rimmon route »  на стената на Трол в Норвегия, « Chercheurs d’Absolu » et le « Super Couloir » на Фиц Рой, в аржентинска Патагония, но също изкачвания в Тибет, Чили, Аляска, Безименната кула на Транго в Пакистан, всички северни стени на Les Ecrins в един траверс, Матерхорн …

През последните години се посвещава на проекти във Франция и Гренландия, в които кани за участие подбрани от Julbo млади хора от трудни социални групи, на които иска да предаде своето вдъхновение и помогне да намерят себе си и своя път, чрез учене чрез преживяване на скала и в океана.

Участва в поредица от филми на Бруно Пейроне, както и продуцира свой филм Inside. В рамките на Дните ще имаме възможност да видим негови филми и да разберем за неговия път и това, което го води в живота.

DION LEONARD – Ултра бегач, автор и мотивационен лектор

Дион Леонард е ултра бегач с британско-австралийски произход и понастоящем живее в Шамони, Франция. 

Дион започва да бяга през 2013 г. и оттогава постиженията му включват множество топ 10 финала (включително победи) в ултра маратони по целия свят в най-екстремните условия. Дион не само се състезава, но и завършва успешно някои от най-тежките ултра  маршрути сред възможно най-негостоприемните пейзажи – между тях два пъти „The Toughest Footrace on Earth”, бруталният 250-километров Maraton Des Sables. Дион е бягал и в 250 км Kalahari Extreme Desert Race 3 пъти като през 2017 го печели. Списъкът не свършва дотук: пустинята Гоби, отново 250 км дистанция, Камбоджа 220 км, Връх Гаолигонг Ултра 100 мили, HURT 100 мили, Тройната корона на 200 мили (Bigfoot 200, Tahoe 200 и Moab 240), печели встъпителния Delirious West 200 в Австралия. През 2019 г. Дион става първият мъж в света, съумял да завърши в една и съща година  Gran Slam 100 и Leadman series в САЩ.

С всеотдайност, постоянство и решителност е възможно да се преодолеят извънредни предизвикателства, независимо дали  срещу пустинята или ежедневния живот. Стремежът на Дион да постигне успех не само в ултра бягането, но и в живота и бизнеса, е безспорно една от неговите силни страни. Дион има над 15 години опит в продажбите и маркетинга с някои от най-големите компании в света.

Дион е канен да говори на множество мотивационни и корпоративни събития, вариращи от Наградите на Херцога на Единбург с принц Едуард, през  вечери с над 450 бизнес участници до представяне пред 300 деца в училище.

Очакваме го с нетърпение и на Дните, където ще ни разкаже вълнуващата си история, споделена неотменно с кучето Гоби от момента, в който малкото на ръст, но с огромно сърце бездомно пале, го последва стъпка по стъпка в продължение на цели 80 мили през пустинята Гоби, бяга с него през планината Тян Шан, през масивни пясъчни дюни и негостоприемни села . Оттогава двамата са неразделни и наречената впоследствие Гоби винаги го придружава в бяганията. Това необикновено приятелство Дион е запечатал в своята книга, “Finding Gobi” („Да намериш Гоби“).

SPECTRE – TO THE END OF THE EARTH (СПЕКТЪР- ДО КРАЯ НА ЗЕМЯТА)
Филм за една невероятна експедиция на вдъхновяващия Лео Хоулдинг в Антарктида:
1000 мили, над 200 килограма, 65 дни, 3-ма приятели, 1 планина

Без подкрепление, с помощта на сноу-кайтове за преминаване през сериозни дистанции, с
огромни товари, придвижвани със скорост до 60 км/ч – това е епичната приказка за
дръзката мечта на смелата банда на Лео Хоулдинг, Жан Бюрген и Марк Сидън да
достигнат недостъпен връх на най-отдалечената планина на Земята – Спектър,
Антарктида. Тримата достигат до подножието на катерачната си цел – красивия масив
Тръбите на органа (Organ Pipes) в Готическите планини (Ghothic Mountains), със ски.
Хоулдинг споделя : “Това е повече big wall отколкото алпийска цел. Компактна гранитна
формация, висока близо 500 метра, с много трудна горна част”.Цялото изкачване в
суровата антарктическа действителност им отнема около 15 часа.

АНТОАН ЖИРАР И ФИЛМЪТ
“LOST IN KARAKORUM” (ИЗГУБЕНИ В КАРАКОРУМ)

Sur les Flancs du Naga Parbat

През 2018 г. Антоан Жирар заедно с Дамиен Лаказ осъществява
1500-километров полет в сърцето на Хималаите и Каракорум.Това пътешествие е
всъщност прелюдия и аклиматизация за изкачването на Спантик (7027 м)с прелет от
най-близкия град само за два дни, с възможностите на парапланеризма. Дали
наистина е постижимо? Какви са ограниченията на такова едно издигане? Дали
наистина ще се завърнат невредими?

През 2016 г. Антоан Жирар поставя световен рекорд по
височина на полета с парапланер с прелитането си  над Броуд пик (8047 м) в Каракорум на височина
8127 метра. По професия Жирар е преподавател по информационни технологии, но в
свободното си време е екстремен спортист, практикуващ още алпинизъм, планинско
бягане, ски-алпинизъм, планинско колоездене, уиндсърфинг и т. н.

От сцената на 15-тите „Дни на предизвикателствата“ ще можем
да научим лично от него кои са най-големите му предизвикателства и  разбира се, вълнуващи подробности около
постигането на световния рекорд по време на превърналия се в исторически солов
прелет над Броуд Пик през 2016 г.

ROTPUNKT

Rotpunkt документира появата, агонията и изкуството на
“червената точка” чрез усилията на

Алекс Мегос да предефинира границите на формата. Филмът
проследява “червената точка” –

която трансформира скалното катерене от инженерна
проблематика в блестящ тест за

умствена и физическа сила – от зараждането й сред цял куп
носещи чорапогащници

революционери в селска Бавария, през златната си ера с
Волфганг Гюлих, до новия й идеал в

немския феномен Мегос, който се бори да отключи непознати
нива на човешкия потенциал.

Калоян Пейчев – Кофето

Владо Павлов: От Тодорка до Манаслу 8163м. със сноуборд

Владимир Павлов ще изнесе презентация  за първото българско сноуборд спускане от осемхилядник, което осъществи този септември от Манаслу (8163 м). Павлов, един от пионерите в екстремния сноуборд  у нас, ще разкаже за експедицията и изкачването до осмия по височина връх в света и разбира се за спускането му до базов лагер.

“Зад всички мои успехи и бъдещи планове се крие желанието да докажа, че „невъзможно” е само дума и че човек е способен да прекрачи границите си, стига да го прави с пълна отдаденост, добри подбуди и разбира се, безусловна любов”, пише Павлов на своя сайт по повод експедицията в Хималаите.

Още информация, снимки и видео – на официалния сайт на Владимир Павлов www.vladimirp.com

Калоян Пейчев (Кофе) ще
разкаже накратко за неговия път като ултрамаратонец, какво го запали да се
захване с тази планинска дейност и за това какво се иска да бъдеш бегач на
дълги разстояния.

Миналата година Кофето
успя да пробяга трите най-дълги туристически маршрута в България за по-малко от
месец. Сам, без допълнителен съпорт – 1265км с 46000м изкачване и 49000м
спускане за 26 дни.

Тази година между 22ри и
24ти август, този път с пълен съпорт и екип Кофето постави нов рекорд за
най-бързо скоростно преминаване по планинския маршрут Е4 –
Витоша-Верила-Рила-Пирин-Славянка, а именно 51ч08мин или с близо 20 часа
по-бързо от предишният рекорд на Боян Дочев.

Facebook:
https://www.facebook.com/KaloyanPeychevKofe/

Петър Ванев и Тройната корона 2019

dav

Сещате ли се за онова чувство на
удовлетворение, когато завършите пъзел с няколко десетки, стотици или хиляди
парчета? Готино е нали?! А сега си представете пъзел, който пътешественикът
Петър Ванев реди цели три години и какво е чувството на удовлетвореност, което
той е изпитал. Тази година той постави последното, трето парче, от пъзела на
Тройната Корона с прекосяването си на Континенталния преход и 4324 км през
щатите Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг, Айдахо и Монтана. Суша, дълбок сняг,
снежни виелици, гръмотевични бури, физическо изтощение до предела на силите,
диви животни с лапи, като човешка глава…да за мечки Гризли става въпрос са
малък щрих от пасторалния пейзаж по Континенталния преход. Тази година се
оказва много сурова за Ванев, а времето и природните условия не бяха на негова
страна; получава сериозен урок за човешкото его …казва, че е бил на ръба на
отказването поне 100 пъти, а прехода му продължава 135 дни. Подгответе се за
раница пълна до пръсване с истории от дивите щати!

През 2017 г. и 2018 г. русенецът прекоси
Тихоокеанския хребетен път (ТХП) и Пътеката на Апалачите(ПА) в САЩ, като стана
първият българин, преминал успешно два от трите планински прехода на Тройната
Корона с обща дължина от 7740 км. След успешното завършване на ПА Ванев
публикува и първата си книга ‚Пътека през огън и лед‘ от изд. Вакон, в която
описва цялото си приключение по Тихоокеанския хребетен път, а тази година
очакваме прясното издание на новата му книга за прехода по Пътеката на
Апалачите отново от изд. Вакон.

уебсайт от: Hlebarov.com